Nekategorizirano, Svijet

Komisija snažno osuđuje ubojstvo najpoznatije malteške novinarke

 EPA/DOMENIC AQUILINA
EPA/DOMENIC AQUILINA

– Europska komisija je užasnuta ubojstvom malteške novinarke Daphne Caruana Galizia i osuđuje taj čin najstrože moguće.

“Užasnuti smo činjenicom da je dobro poznata i poštovana novinarka Daphne Caruana Galizia jučer izgubila život u očito ciljanom napadu, izjavio je glasnogovornik Komisije Margiritis Schinas.

Dodao je kako Komisija očekuje da taj slučaj dobije pravosudni epilog.

Najpoznatija malteška novinarka koja se borila protiv netransparetnosti i korupcije poginula je u ponedjeljak u eksploziji bombe podmetnutoj u njezin automobil.

U svom zadnjem blogu, objavljenom sat vremena prije smrti napisala je: “Gdjegod pogledate ima lopova. Situacija je očajna”.
Malteški premijer Joseph Muscat, koji je često bio na meti istraživanja Caruane Galizie, snažno je osudio taj čin.

“Svi znaju da je Caruana Galizia bila moj oštar kritičar i politički i osobno, ali nitko nikako ne može opravdati ovaj barbarski čin. Neću se smiriti dok pravda ne bude zadovoljena”, objavio je u priopćenju Muscat.

 Caruana Galizia cijele prošle godine objaviljivala je članke o navodima o korupciji, u koju su uključeni Muscat i njegovi suradnici. Objavila je i članak da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milijun dolara od kćeri azerbajdžanskog predsjednika preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objave “panamskih dokumenata”.

Objavom “panamskih dokumenata” otkriven je jedan od najvećih svjetskih korupcijskih skandala u povijesti. Riječ je o internim dokumentima tvrtke Mossack Fonseca, koja je služila kao golema praonica novca.