Nekategorizirano, Svijet

Jedan od optuženih za ubojstvo malteške novinarke koja je istraživala korupciju priznao krivnju

EPA

Jedan od trojice optuženih za ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruane Galizije, koja je istraživala korupciju u toj otočkoj državi, u utorak je priznao krivnju, prenosi Hina.

Caurana Galizija je ubijena 16. listopada 2017. kada je njezin automobil dignut u zrak.

Vince Muscat se na prvom ročištu izjasnio da nije kriv, ali je nakon prikupljenih dokaza promijenio odluku. U pritvoru se nalazi od prosinca 2017., kada je s još dvojicom muškaraca optužen za planiranje i izvršenje atentata. Ostala dvojica i dalje tvrde da nisu krivi.

Ubojstvo novinarke auto-bombom skrenulo je pažnju na problem korupcije u najmanjoj članici Europske unije.

Četvrta osoba, mulitimilijarder i poslovni čovjek Yorgen Fenech, povezan s najvišim krugovima vlasti, sumnjiči se da je naredio ubojstvo te je optužen za suučesništvo u tom zločinu. Ustrajno odbacuje sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Samoproglašeni posrednik u toj zavjeri, Melvin Theuma, priznao je krivnju 2019. u zamjenu za oprost.

Muscat je zatražio sličnu nagodbu, ali mu je prošli mjesec odbijena. Iz pravosudnih se izvora doznaje da mu je ponuđeno smanjenje kazne.

Muscat nije u srodstvu s Josephom Muscatom, bivšim premijerom za čijeg je mandata ubijena Caruana Galizia i koji je podnio ostavku u prosincu 2019. kako bi, prema vlastitim riječima, “preuzeo političku odgovornost”.

No milijarder Fenech je bio bliski prijatelj s Keithom Schembrijem, bivšim voditeljom ureda premijera Muscata.

Schembri niječe bilo kakvu kaznenu odgovornost i tvrdi da nije imao nikakvih saznanja bilo o ubojstvo ili počiniteljima.