Nekategorizirano, Svijet

Kreativna Europa: Sarajevo Film Festival najbolje rangiran

Sarajevo Film Festival (SFF) sedmu godinu zaredom dobio je potporu Kreativne Europe, a od 95 prijava iz brojnih europskih zemalja najbolje je rangiran projekt u tom programu, s osvojenih 98,5 bodova od mogućih 100.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra rekao je kako je to što su nezavisni eksperti njihovu prijavu ocijenili najboljom znači da je prepoznata kvaliteta Festivala i koncept koji je spoj najbolje regionalne, europske i svjetske kinematografije u prikazivačkom kao i sektoru razvoja i poticanja filmske industrije (CineLink Industry Days) te obrazovnom sektoru koji pokriva program Talents Sarajevo.

Po njegovim riječima, kreativna industrija će se od posljedica pandemije koronavirusa oporavljati godinama, pa u ova izazovna vremena za filmske festivale i industriju takva odluka Kreativne Europe znači mnogo.

“Podrška Kreativne Evrope i ovako rangirana aplikacija je znak prepoznatljivosti kvalitete koncepta Festivala kao centralne platforme za filmsku industriju Jugoistočne Ejrope, kao i njegove realizacije te kao takva šalje ohrabrujuću poruku filmskim radnicima u regiji”, ustvrdio je Purivatra.

Kreativna Europa dva puta godišnje raspisuje poziv za potporu filmskim festivalima, a prijaviti se mogu festivali iz 38 zemalja.

Ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festivala trebao bi se održati od 14. do 21. kolovoza.