Nekategorizirano, Svijet

Apel: Podržite Muzej ratnog djetinjstva

b_160329020Udruženje Urban obavijestilo je prethodnih tjedana javnost o nezainteresiranosti vlasti za Muzej ratnog djetinjstva. Snažnoj podršci javnosti i medija pridružila se i grupa kulturnih radnika i istaknutih javnih ličnosti, koja je reagirala apelom kojim se od svih nivoa vlasti traži snažan angažman i puna podrška za Muzej ratnog djetinjstva.

Odnos prema Muzeju ratnog djetinjstva još jedan je dokaz nebrige za kulturu, sjećanje, ali i građane općenito. Grupa mladih koji su i sami bili djeca u ratu, a danas su eksperti u različitim područjima, okupljena u Udruženje Urban, formirala je kolekciju za budući Muzej koja već sadrži tisuće osobnih predmeta i dosad neispričanih priča.

To udruženje omogućilo je značajne resurse za znanstveno-istraživački rad, edukativne aktivnosti, ali i opremanje samog izložbenog prostora. Ono što je izostalo je interes lokalnih vlasti da se pronađe adekvatan prostor za potrebe Muzeja ratnog djetinjstva.

Muzej ratnog djetinjstva nastavak je projekta u kojem je već objavljena knjiga “Djetinjstvo u ratu”, čiji je značaj potvrđen i međunarodim izdanjima i promocijom. Ovaj cjelokupni projekt ima poseban značaj za preživjele, jer im ovakva platforma za dijeljenje i razmjenu iskustva omogućava da se suoče sa traumatičnim događajima, te da bolje razumiju druge.

Svjesni društvenog, edukativnog i memorijalnog značaja ovakve ideje, ali i univerzalnog značaja istraživanja iskustava i posljedica koje rat ima za djecu, zahtjevaju od svih razina vlasti punu podršku i snažan angažman u iznalaženju prostora za Muzej ratnog djetinjstva, ističe se u apelu javnih ličnosti i kulturnih radnika.

Potpisnici peticije podrške su navedeni ovdje.