Nekategorizirano, Svijet

Održana Parada ponosa s defileom vozila u Sarajevu

Iako je bila najavljena samo online, druga Parada ponosa u središtu Sarajeva organizirana je kao defile vozila s istaknutim zastavama duginih boja, a organizatori su upozorili na diskriminaciju s kojom je suočena LGBT zajednica u Bosni i Hercegovini.

Zbog opasnosti od koronavirusa nije bilo moguće organizirati drugu gay povorku u središtu Sarajeva.

Organizatori su jučer najavili online performans umjesto prosvjedne šetnje, no aktivisti su u nedjelju uz pratnju policije s više vozila i istaknutim zastavama iskazali svoje nezadovoljstvo.

“Mi postojimo i živimo u ovoj državi i zahtijevamo zakone, zaštitu i sigurnost. Na ovaj način još jednom ukazujemo na sve institucionalne i zakonske prepreke sa kojima se LGBTIQ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju“, naveli su organizatori.

Pojasnili su kako se to ogleda i kroz organiziranje prosvjednih skupova.

„Bh. povorci ponosa, već drugu godinu zaredom ministarstvo unutarnjih poslova Županije Sarajevo nalaže dodatne mjere sigurnosti koje niti jednom drugom prosvjedu nisu nametnute“, priopćili su iz organizacije Parade ponosa.

Solidarnost s ovom povorkom na Twitter profilima iskazali su voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler i veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH. (Hina)