Nekategorizirano, Svijet

Povorke ponosa u SAD-u: Veselje preraslo u bijes nakon poništene presude Roe v Wade

foto: HINA/EPA

Povorke ponosa LGBTQ zajednice diljem Sjedinjenih Država ovaj su vikend poprimile bjesniji ton zbog odluke Vrhovnog suda da poništi ustavno pravo na pobačaj te niza zakona protiv transrodnih osoba.

Povorke ponosa u nedjelju u New Yorku, Chicagu, San Franciscu, Seattleu i Denveru odvijaju se neposredno nakon žestokih prosvjeda zagovornika prava na pobačaj. Prosvjednici su se okupljali u nekim od tih gradova od petka kako bi osudili presudu Vrhovnog suda kojom je poništena odluka Roe v Wade iz 1973. kojom je bio legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

Čelnici LGBTQ-a strahuju da ova presuda osim prava na pobačaj ugrožava i osobnu slobodu. Sudac Clarence Thomas napisao je da bi Vrhovni sud mogao ponovno razmatrati druge presedane, misleći ponajprije na presude koje štite pravo na kontracepciju, istospolnu intimnost i gay brakove.

“Priručnik protiv pobačaja i anti-LGBTQ priručnik su jedno te isto. Oba se odnose na uskraćivanje kontrole nad našim tijelima i da nam postane opasnije živjeti kao takvi kakvi jesmo”, rekla je Sarah Kate Ellis, izvršna direktorica LGBTQ organizacije GLAAD, navodi se u priopćenju.

Slavlje LGBTQ zajednice u Mjesecu ponosa bilo je opterećeno i prije presude Vrhovnog suda nizom državnih zakona koje podržavaju republikanci, a koji posebno ciljaju na transrodne mlade osobe.

Mjere koje su donesene u nekoliko tradicionalno republikanskih država onemogućuju raspravu u učionici o rodnom identitetu, blokiraju pristup zdravstvenoj skrbi kako bi se pomoglo mladima u tranziciji i ograničavaju sudjelovanje u sportu.

“Ovaj će marš imati više ozbiljan nego slavljenički ton i mislim da to uopće nije loše”, rekla je Krystal Marx, izvršna direktorica Seattle Pridea uoči povorke u tom gradu na kojemu se očekuje pola milijuna sudionika. (Hina)