Nekategorizirano, Svijet

Zabrana pobačaja širi se SAD-om

Zakon o zabrani pobačaja stupio je u četvrtak na snagu u još trima američkim državama, dodatno ograničavajući pristup pobačaju u Sjedinjenim Državama, dva mjeseca nakon povijesne odluke Vrhovnog suda da dokine to pravo.

Washington Post piše da je sada 21 milijunu žena zabranjen pobačaj ili mu je pristup znatno ograničen u najmanje 13 država.

Tennessee, Teksas i Idaho, gdje su na vlasti republikanci, pridružili su se desetku drugih država koje su donijele privremene zabrane predviđajući odluku Vrhovnog suda.

Potonji, sastavljen od šest konzervativnih sudaca od devet, 24. lipnja je ukinuo ustavno pravo na pobačaj koje je gotovo 50 godina bilo na snazi i vratio je svakoj državi nadležnost u donošenju zakona o tom pitanju.

Ova odluka, povijesna pobjeda za konzervativni pokret, podigla je političku buru i dovela pitanje pobačaja u središte kampanje za parlamentarne izbore na sredini mandata koji se trebaju održati u studenom.

Nakon poništenja presude u slučaju Roe protiv Wadea, 13 država je zabranilo ili umnogome ograničilo pristup pobačaju, navodi institut Guttmacher koji se zauzima za pristup kontracepciji i prekidu trudnoće. (Hina)