Nekategorizirano, Svijet

Završila Svjetska parada ponosa u Madridu

Svjetski Pride u Madridu, 1. srpanj 2017. , EPA/Javier Lopez
Svjetski Pride u Madridu, 1. srpanj 2017. , EPA/Javier Lopez

Nakon više od tjedan dana događanja, koncerata i parade kojima su prisustvovale stotine tisuća ljudi, madridska Svjetska parada ponosa, posljednje izdanje najvećeg LGBT festivala na svijetu, završilo je u nejdelju.

Svjetska parada ponosa održava se od 2000. svakih nekoliko godina u većim gradovima diljem svijeta kako bi se promovirala prava lezbijskih, gay, biseksualnih i transrodnih zajednica.

Madrid je u proteklih deset dana bio mjesto raznih događanja, od konferencija o ljudskim pravima, do utrke u kojoj su muškarci trčali središnjom ulicom u visokim petama.

Madridski pride poklopio se s 40. godišnjicom prvog LGBT prosvjeda u tom gradu.

Na završnoj ceremoniji koja se održala u nedjelju posjetioci su se okupili kako bi prisustvovali koncertima glazbenika iz cijelog svijeta, uključujući i gradove koji su prije bili domaćini tog događaja, poput Jeruzalema, Toronta i Londona.

Iduća Svjetska parada ponosa održat će se 2019. u New Yorku, čime će se obilježiti i 50. godišnjica Stonewallskih nemira na kojima je gay zajednica prosvjedovala protiv nasilnog ponašanja policije.