Nekategorizirano, Stajališta

Kritike Japanu jer ne želi trudne Sirijke u programu prihvata izbjeglica

Foto: EPA/FILIP SINGER
Foto: EPA/FILIP SINGER

Borci za ljudska prava kritiziraju japansku vladu jer je u program prihvata skromnog broja zbjeglica iz Sirije ugradila odredbu kojom trudnice smatra nepoželjnima.

Premijer Shinzo Abe u svibnju je najavio da će 127-milijunski Japan primiti 150 sirijskih studenata u roku od pet godina počevši od 2017.

Brojka je skromna u odnosu na druge države, primjerice Norvešku s 5,1 milijun stanovnika koja je obećala prihvatiti 9000 Sirijaca.

No zbog odredbe da se “trudnicama ne preporučuje prijava u program”, reagirala je udruga za ljudska prava Amnesty International.

Nakon kritika Japanska međunarodna agencija za suradnju objasnila je pravi cilj programa nazvanog “Japanska inicijativa za budućnost sirijskih izbjeglica”.

“Fokus programa je obrazovati ljude kako bi oni mogli pridonijeti obnovi zemlje i biti most između Japana i Sirije u budućnosti”, a taj je kontekst “drukčiji od zaštita izbjeglica”, navodi agencija.

Amnesty zamjera japanskoj vladi takvo stajalište jer “zahtjev sužava prostor za žene podnositeljice zahtjeva”.

Britanska humanitarna udruga Oxfam procijenila je da bi Japan mogao primiti 50.000 Sirijaca s obzirom na veličinu gospodarstva.

Lani je Japan primio 27 izbjeglica, među kojima tri Sirijca.