EHO, Nekategorizirano

Križevački srednjoškolci programirali robote na FER-u

Foto: A. Marjanović

Učenici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i Srednje škole “Ivan Seljanec” boravili su ovaj tjedan na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u sklopu projekta SPARK, koji provodi udruga P.O.I.N.T. s partnerima s namjerom da kod djece i mladih poveća interes za znanost i tehnologiju. Križevačke učenike dočekala je i pozdravila prodekanica za nastavu Mihaela Vranić, a u dva dana prošli su seriju radionica i predavanja na kojima su im predavači docenti Tomislav Jagušt i Jurica Babić predstavili različite vrste robota. Upravo te praktične radionice programiranja LEGO i Codey Rocky robota učenicima su se najviše svidjele, no zanimljivo im je bilo i predstavljanje aplikacija te razgledavanje fakultetskih laboratorija, piše Silvio Novosel na Križevci.info.

Već krajem travnja na slične radionice na Fakultet elektrotehnike i računarstva putuju i učenici osnovnih škola, a u sklopu projekta SPARK edukaciju će proći i nastavnici koji će se osposobiti za prezentaciju znanosti na zanimljiv, razumljiv i mladima privlačan način. Ove aktivnosti na FER-u dio su programa popularizacije znanosti pod nazivom ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Projekt SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna.

Fotogalerija na stranici križevci.info