Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

EU projektom udruge P.O.I.N.T. Križevci će dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj

Foto: Udruga P.O.I.N.T.

Udruga P.O.I.N.T. sa šest partnera predstavila je danas na početnoj konferenciji u križevačkoj Gradskoj knjižnici gotovo tri milijuna kuna vrijedan projekt SPARK – „Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ zahvaljujući kojem će Križevci dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, koji će spajati znanstvena istraživanja s programima edukacije i popularizacije iz područja prirodoslovlja, uz poseban naglasak na tematiku Svemira i teorijsku fiziku, navodi u priopćenju udruga P.O.I.N.T.

Usprkos velikom interesu mladih za Svemir, osim povremenih popularno-znanstvenih jednokratnih predavanja i astronomskih opažanja, u Hrvatskoj do pokretanja ovih aktivnosti, započetih s projektom Future Hub Križevci, nisu postojali kontinuirani programi edukacije o fizici Svemira koje bi vodili znanstvenici koji su i sami uključeni u znanstveno-istraživači rad.

„Uz to, teme kozmologije i fizike gravitacije u našoj su zemlji još uvijek zapostavljene. Želja nam je da ovaj centar postane nositelj znanstvenog istraživanja Svemira, ali i da se u njemu istovremeno odgajaju nove generacije znanstvenika koji su ovladali metodama logičkog, kritičkog i konceptualnog mišljenja“, rekao je voditelj projekta Andrej Dundović, astrofizičar i kozmolog koji se s kolegom Petrom Pavlovićem u Križevce vratio sa svjetskih sveučilišta upravo radi pokretanja centra.

„Zvjezdarnica će, uz promatranje nebeskih fenomena, postati mjesto okupljanja i prilika za privlačenje mladih članova“, rekao je Ratko Matić iz Križevačke astronomske udruge Perzeidi, a Ivana Dubravec iz Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ dodala je da će svi partneri u sljedeće dvije godine trajanja projekta pokazati pravi sinergijski učinak različitih STEM područja i upotpuniti ga daškom inovativnosti i kreativnosti. Ovo je inače prvi projekt za popularizaciju znanosti u Križevcima kojem je partner zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva.

„SPARK je idejno ostvario ciljeve koje smo si i mi zadali – imamo priliku povezati se s većim brojem učenika i nastavnika u manjim sredinama, ali i s mnogim entuzijastima. Naš program popularizacije znanosti ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu, idealno će se uklopiti u ovaj projekt“, rekao je voditelj programa Tomislav Jagušt s FER-a.

U projektu su partneri i gradske ustanove pa će Gradska knjižnica „Franjo Marković“ biti zadužena za edukacije najmlađih, a u Pučkom otvorenom učilištu će se provoditi radionice informatičkog opismenjavanja starijih.
Križevački gradonačelnik Mario Rajn pozdravio je početak suradnje s Fakultetom elektrotehnike i računarstva i rekao da gradske ustanove, udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi te Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ donose značajno osvježenje u ponudu odgojno-obrazovnih i kulturnih sadržaja u gradu.

“Iznenadila me inicijativa dvojice znanstvenika, Dundovića i Pavlovića, koji imaju poriv otvoriti se prema široj zajednici. Vidim da taj entuzijazam nije splasnuo i siguran sam da će ova zvjezdarnica biti zanimljiva jednoj široj zajednici i izvan grada, izvan Hrvatske. Grad će biti potpora i partner pa mi je drago da je ovaj projekt prihvaćen i među gradskim vijećnicima”, zaključio je Rajn.

Vrijednost projekta SPARK je 2.907.579,89 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Projekt SPARK sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH