Hrvatska, Nekategorizirano

Lipanj u Future Hubu – za ljubitelje znanosti radionice i predavanja, i pomrčina Sunca

Future Hub Križevci u lipnju nastavlja s tečajevima i radionicama namijenjenim učenicima, studentima i širem građanstvu. Osnovnoškolci će završiti ciklus radionica “Uvod u astronomiju” i “Školu robotike i programiranja Arduina”, srednjoškolci i stariji polaznici program „Osnove računalnih mreža i programiranje chatbotova”, navodi se u najavi.

Do kraja lipnja ljubitelji znanosti mogu raspravljati o smislu znanosti na filozofskim raspravama subotom popodne, a poslastica za ljubitelje astronomije na rasporedu je već u četvrtak kad će se na glavnome gradskom trgu teleskopom promatrati djelomična pomrčina Sunca. rasprava subotom pod nazivom “U potrazi za smislom znanosti”.

Informacije o aktivnostima, satnici i programima koji se trenutačno provode dostupne su na stranici Future Hub Križevci. Događanja su besplatna uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera.

Future Hub Križevci projekt je udruge P.O.I.N.T. koja ga provodi s partnerima Križevačkom astronomskom udrugom Perzeidi, Pučkim učilištem Križevci i Gradom Križevcima. Projekt sufinanciraju Europska unija kroz Europski socijalni fond i Republika Hrvatska preko vladinog Ureda za udruge u odnosu 85% naspram 15%, a u ukupnom iznosu od 1.779.092,12 kuna bespovratnih sredstava, a provodi se od 2. studenog 2020. do 2. studenog 2022.

Ovaj znanstveno-obrazovni centar zamišljen je kao prostor okupljanja, s jedne strane djece i mladih koji žele učiti o prirodi i Svemiru, računarstvu i robotici, s druge strane šire javnosti putem znanstveno-popularnih predavanja na temu Svemira, izložbi te promatranja nebeskih fenomena, te s treće strane stručnjaka i znanstvenika koji kroz međusobnu suradnju mogu unaprijediti svoja istraživanja te dijeliti stečene uvide sa zainteresiranom javnošću.

Ugovoren je na pozivu “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”, iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.