Aktivizam, Nekategorizirano

Održana završna konferencija EU projekta „RUKe (Recikliram, Učim, Kreiram)”

U Kozmološkom centru u Križevcima, u subotu 2. prosinca 2023. godine održana je završna konferencija EU projekta „RUKe (Recikliram, Učim, Kreiram)”, čiji je nositelj Zaklada za lokalni razvoj za solidarnost „Volim Križevce”, a partneri Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Maslačak” Križevci, Udruga P.O.I.N.T., Astronomsko društvo „Perzeidi” i Pučko otvoreno učilište Križevci.

Konferenciju je otvorio upravitelj Zaklade Hrvoje Belani koji je ispričao o dosadašnjem radu Zaklade „Volim Križevce” i ukratko se osvrnuo na jednoipolgodišnji projekt o čijim je aktivnostima detalje iznio voditelj projekta Nikola Ostojčić. Ispred jednog od partnera na projektu, Udruge „Maslačak”, okupljenima se obratila predsjednica Tamara Premuš:

„Za naše korisnike projekt je bio vrlo koristan, s obzirom na to da je bilo raznih aktivnosti. Puno su naučili, stekli su nova znanja, a koja će biti u mogućnosti primijeniti nekada u životu. Reciklirali su, učili su kako tapecirati namještaj i šivali, vidljivo je da je dosta radionica bilo vezano uz očuvanje okoliša. Ako i ubuduće bude takvih ideja, mi smo uvijek otvoreni za suradnju.”

Na projektu ukupne vrijednosti 419.206,80 kuna (55.638,30 eura), od čega EU potpora iznosi 356.325,78 kuna (47.292,56 eura), održano je osam radionica šivanja od recikliranih materijala, dvije radionice tapeciranja rabljenog namještaja i pet radionica zaštite rabljenog drvenog namještaja, a svakoj je radionici prethodilo teorijsko predavanje. Također su održana i dva predavanja – o recikliranju i utjecaju akumulacije otpada na lokalnu zajednicu te o utjecaju klimatskih promjena na lokalnu zajednicu i ulozi 4R (Reduce, Reuse, Recycle, Repair) principa u smanjenju količine otpada.

Uz sve navedeno, na projektu je održano šest IT radionica za zaposlenike i ovlaštene osobe nositelja i projektnih partnera usmjerenih na online poslovanje. Izuzev ovih aktivnosti, u sklopu projekta sudjelovalo se na više od pet lokalnih manifestacija na kojima su predstavljeni radovi i rukotvorine nastale na radionicama, poput jastučnica, torbi, novčanika i dr.

O svim projektnim aktivnostima izvještava se na službenoj web stranici projekta https://ruke.volimkrizevce.hr. Vidljivost aktivnosti na projektu ostvarena je putem objave članaka na lokalnim portalima i drugim medijima, gostovanjima na lokalnom radiju, objavama na društvenim mrežama te produkcijom pet izvještajnih i jednog promotivnog video-priloga o projektu.

Uz zainteresirane građane i predstavnike medija, završnoj konferenciji prisustvovalo je nekoliko članova Udruge „Maslačak” te predsjednica Zakladne uprave Zaklade „Volim Križevce” Ivana Dubravec, predstavnik Astronomskog društva „Perzeidi” Ratko Matić, predstavnica Udruge P.O.I.N.T. Sonja Mrnjavčić i stručna suradnica POU Križevci Ana-Maria Rešetar. Također su svojim sudjelovanjem podršku dali gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

Izvor: Zaklada Volim Križevce