Aktivizam, Nekategorizirano

U Križevcima se otvara najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj!

Križevačka zvjezdarnica, izrasla u sklopu projekta SPARK, a kao dio Kozmološkog centra dočekala je i svoje službeno otvorenje. Otvorenje će se održati kao poseban događaj za Dan grada Križevaca, u četvrtak, 20. travnja 2023. godine, s početkom u 12 sati na adresi Trg svetog Florijana 16 u Križevcima (pored Kozmološkog centra / Zvjezdarnice), a program otvorenja će se nastaviti sve do večernjih sati kada će u 20 sati početi svemirski koncert Gradskog tamburaškog orkestra Križevci.

Projekt SPARK (“SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca”) vrijedan je 3 milijuna kuna i sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T., Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade Volim Križevce, zatim Sveučilište u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, gradske institucije Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković” te Grada Križevaca da ponude djeci, mladima, ali i širem građanstvu nove sadržaje kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

Zvjezdarnica i Kozmološki centar pobudili su do sada veliki interes javnosti, struke i medija, jer inspiriraju univerzalnom, a opet nesvakodnevnom tematikom. Primjer Kozmološkog centra pokazuje da je čak i u manjim sredinama moguće radom, znanjem i upornošću realizirati ambiciozne – svemirske – ideje. (Izvor: spark.krizevci.eu)