Nekategorizirano, Stajališta

Održana dva posljednja znanstveno-popularna predavanja na projektu SPARK

Na slici: Petar Pavlović
Foto: spark.krizevci.eu

Ovaj vikend u sklopu projekta SPARK održana su dva znanstveno-popularna predavanja teorijskih fizičara Andreja Dundovića i Petra Pavlovića o onom svemiru koji ne svijetli i koji se ne vidi kroz teleskope, a opet posredna opažanja i teorijska razmatranja ukazuju na njegovo postojanje – dakle o nevidljivom svemiru.

Tako je u subotu, 26. 8. u 18 sati Dundović održao predavanje “Što skriva međuzvjezdani prostor?”, dok je Pavlović u nedjelju, 27. 8. u 18 sati uveo i publiku u problematiku crnih rupa s predavanjem “Uvod u crne rupe”. Oba predavanja održana su u Kozmološkom centru, odnosno križevačkoj zvjezdarnici.

Teme predavanja predstavljaju “domaći teren” dvojici predavača u profesionalnom smislu. Petar Pavlović godinama radi na području opće teorije relativnosti te je objavio desetak znanstvenih članaka vezanih za implikacije jakih gravitacijskih polja – onih koje se mogu naći baš kod crnih rupa, crvotočina ili ranog svemira.

Andrej Dundović pak istražuje visokoenergijske procese u svemiru čija je priroda još uvijek nepoznata i zahtijeva izvore, materiju i polja čije se postojanje tek pretpostavlja. Na toj temi Dundović objavljuje znanstvene radove o magnetskim poljima u svemiru, radijativnim procesima u galaksiji i izvorima kozmičkih zraka visokih energija.

Na slici: Andrej Dundović

Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

 

 

 


Izvor: https://spark.krizevci.eu/2023/08/26/nevidljivi-svemir-posljednja-predavanja/