EHO, Nekategorizirano

Velik interes publike za 2. STEAM večer na temu umjetne inteligencije

„Imamo li šanse protiv umjetne inteligencije?“ tema je koja je privukla desetke građana u petak, 17. veljače na 2. tribinu „STEAM večeri“, koja se održala kao dio istoimenog serijala tribina u organizaciji križevačke udruge P.O.I.N.T., Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i partnera. Gost tribine dr. sc. Ivan Radiček u jednoipolsatnom razgovoru s moderatorom Andrejem Dundovićem približio je ovu temu posjetiteljima, odgovorivši i na niz njihovih pitanja, u ugodnom ambijentu i neformalnoj atmosferi Caffe bara „Bull 23“ u Križevcima – piše Hrvoje Belani na portalu krizevci.info.

Kao stručnjak zaposlen u Microsoftu u Odjelu za podatke i umjetnu inteligenciju, Radiček je publici približio osnovne pojmove umjetne inteligencije i strojnog učenja koji su ponovno dobili na popularnosti ubrzanim razvojem računala posljednjih desetak godina. No, smatra da na današnja rješenja, u koje se ubrajaju i OpenAI ChatGPT i Microsoftov Bing chatbot, ne treba gledati kao na pravu umjetnu inteligenciju koja u svemu može parirati ljudima, ili ih čak nadvladati, već se radi o složenim algoritamskim obradama golemih količina podataka kroz stvaranje i korištenje različitih statističkih i probabilističkih modela.

Objasnio je Radiček zatim koncept Turingovog testa, koji je osmislio britanski matematičar, kriptograf i teoretičar računarstva Alan Turing (1912.-1954.), kojim se omogućava provjera inteligencije računala, odnosno softvera, na način da jedna osoba komunicira prirodnim jezikom naizmjence s dva entiteta, od kojih je jedna osoba, a drugi računalo, pri čemu tek ako nije u stanju odrediti koji je sugovornik računalo, smatra se da je računalo položilo Turingov test. Iako impresivna u svojoj rječitosti i oblikovanju naizgled potpunih odgovora, današnja rješenja ipak još nisu položila Turingov test, a vrijeme će pokazati, kao i potreba za ogromnim investicijama, u kojem će se smjeru razvijati daljnja istraživanja, smatra Radiček.

Na temu potpuno autonomnih vozila Radiček je komentirao da je u stvarnom okruženju, u kojem se vozila kreću, i dalje previše varijabli da bi se vozilo, pogonjeno „umjetnom inteligencijom“, kretalo na siguran i pouzdan način i da bi se izbjegli svi problemi. Najavu jednog domaćeg proizvođača električnih automobila da će do 2024. u Zagrebu lansirati mrežu autonomnih vozila smatra običnim PR-om jer, uz tehničke, postoji i dalje čitav niz pravnih i etičkih problema koji se ne smiju ignorirati. Stoga vidi kao pozitivan potez skorašnje donošenje europskog propisa o umjetnoj inteligenciji. Umjetnu inteligenciju smatra korisnom u asistenciji ljudima u različitim djelatnostima, npr. očitavanju medicinskih snimki ili naprednom korištenju alata Microsoft Excel, na kojem je i sam radio.

Radiček je doktor znanosti u polju računarske znanosti, doktorirao je na Tehničkom sveučilištu u Beču u području formalne verifikacije softvera, a usavršavao se na Institutu Max Planck za informatiku u Njemačkoj. Vrijedi spomenuti da je još kao netom diplomirani FER-ovac dobio u ruke „Vodič za poslijediplomski studij u inozemstvu“ koji je u dva izdanja 2007. i 2012. izašao u nakladi križevačke udruge P.O.I.N.T., čiji ga je sadržaj dijelom potaknuo i učvrstio u odluci da studij nastavi u inozemstvu.

Iako je tada bio pun mladenačkog entuzijazma, Radiček je napomenuo da danas ne preferira nastavak akademske karijere na ustaljeni način putem jednog ili više postdoktorskih usavršavanja i traženja pozicije docenta na sveučilištima diljem svijeta već je nove istraživačke izazove spreman prihvatiti kroz nezavisno djelovanje putem Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode u Križevcima, u kojem već postoji sekcija za teorijsko računarstvo.

Organizatori iz križevačke udruge P.O.I.N.T. pozivaju zainteresirane Križevčane i goste grada da se pridruže na sljedećim „STEAM večerima“ u opuštenoj atmosferi na 1. katu caffe bara „Bull 23“, kako bi upoznali svoje sugrađane svih generacija koji se uspješno bave različitim aktualnim temama iz područja znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike, ali i umjetnosti u širem smislu. Cilj je „STEAM večeri“ posjetitelje potaknuti na kreativno razmišljanje te primjenu znanja iz navedenih područja u stvarnim okruženjima, od istraživanja do poduzetništva.

………………………………………
Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Izvor: krizevci.info.