Aktivizam, Nekategorizirano

U četvrtak na Future Hubu o razvoju jedne od najuspješnijih grana znanosti

Future Hub Križevci poziva na novo znanstveno-popularno predavanje o razvoju jedne od najuspješnijih grana znanosti koje će u četvrtak 6. listopada u Maloj (podrumskoj) dvorani Hrvatskoga doma u 19 sati održati prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić. Profesor Štefančić je inače prorektor za međunarodnu suradnju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, navodi udruga P.O.I.N.T u pozivu.

Suvremena fizikalna kozmologija po mnogim kriterijima postaje jedna od najuspješnijih grana znanosti i tema novog predavanja u sklopu projekta Future Hub Križevci upravo je njen povijesni razvoj. Prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić govorit će o trenutačno otvorenim pitanjima o dinamici i strukturi svemira, poput tamne materije, tamne energije i drugih fizikalnih mehanizama koji proizvode jednake učinke, te ponuditi moguće odgovore koje su fizičari predlagali zadnjih dvadesetak godina. Predavanje će zaključiti opisom nekih novih metodoloških izazova u razvoju kozmologije i fizike općenito.

Profesor Štefančić je doktorirao u području teorijske fizike elementarnih čestica i usavršavao se na Sveučilištu u Barceloni. Glavna područja istraživanja su mu fizika visokih energija, fizikalna kozmologija te znanosti o kompleksnim sustavima. U području fizikalne kozmologije bavio se istraživanjima problema ubrzanog širenja svemira i povezanih pitanja tamne energije, kozmološke konstante i vakuumske energije, modifikacija gravitacije na kozmološkim udaljenostima te ujedinjenih modela tamne materije i tamne energije. Do 2014. radio je na Institutu Ruđer Bošković, a sad je prorektor za međunarodnu suradnju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa gdje predaje na kolegiju Slučajni procesi na financijskim tržištima.

Predavanje pod nazivom “Koliko daleko nas je fizika dovela u razumijevanju svemira?” je u četvrtak 6. listopada u 19 sati u Maloj (podrumskoj) dvorani Hrvatskoga doma. Ulazak je slobodan.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.