Aktivizam, Nekategorizirano

Future Hub Križevci organizira tematske ljetne škole tehnike i istraživanja Svemira

Future Hub Križevci tijekom školskih praznika organizira edukativne programe – dvije tematske ljetne škole namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i građanstvu koje će se održavati u Društvenom centru na Trgu svetog Florijana 16 u Križevcima.

Ljetna škola tehnike i eksperimenata provodit će se u tjednu od 22. do 26. kolovoza i namijenjena je učenicima viših razreda osnovnih škola, srednjoškolcima i drugim zainteresiranim građanima. Naglasak će biti na praktičnom radu koji će polaznike provesti kroz fascinantne fizikalne eksperimente iz područja akustike, elektriciteta i optike, a među zanimljivostima je izrađivanje Tesline zavojnice i Rubensove cijevi. Uz pomoć iskusnih voditelja, polaznici će naučiti praktične tehnike poput modeliranja, lemljenja, spajanja strujnih krugova i 3D ispisa. Koordinator ljetne škole tehnike i eksperimenata je Andrej Dundović.

U tjednu od 29. kolovoza do 2. rujna održavat će se ljetna škola posvećena istraživanju Svemira – Razgovori o Kozmosu. Zamišljena je kao serija predavanja, radionica i diskusija te promatranja noćnog neba i bit će prva aktivnost u novom prostoru zvjezdarnice društvenog centra Future Hub Križevci. Školu će voditi znanstvenici uključeni u istraživanja iz područja kozmologije i astrofizike Andrej Dundović i Petar Pavlović. Polaznici će proučavati mitologiju, filozofiju, astronomiju i fiziku, saznat će kako su odnos čovjeka i Svemira vidjeli stari narodi, kako su ga shvaćali Giordano Bruno i Nikola Kuzanski te kako ga pokušava predočiti suvremena fizika počevši od Galilea, Keplera i Newtona. Na sudjelovanje u ljetnoj školi pozvani su svi zainteresirani.

Ljetne škole su besplatne za sve polaznike, potrebna je prijava putem internetske stranice Future Hub Križevci (pod “Prijava na obrazovne programe“) ili putem maila futurehub@udruga-point.hr. Uz osnovne osobne podatke, uz prijavu za Razgovore o Kozmosu potrebno je priložiti kraći tekstualni prilog, esej od najmanje 200 riječi u kojemu se objašnjava motivacija polaznika za pohađanje ove ljetne škole i doživljaj Svemira. S obzirom na to da je broj polaznika škole ograničen, ovaj dodatni prilog prijavi omogućit će selekciju polaznika po kriteriju motivacije i interesa ukoliko bude više prijava od broja dostupnih mjesta.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja –Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.  (Izvor: Future Hub Križevci)