Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga P.O.I.N.T. prvim odobrenim EU projektom vraća znanstvenike u Hrvatsku

Na slici: predsjednik udruge P.O.I.N.T. Nikola Ostojčić

Proučavanje prirode i svemira za djecu i mlade, radionice računarstva i robotike, filmske projekcije, znanstvena predavanja, izložbe i redovita promatranja noćnog neba- sve to događat će se u Križevcima sljedeće dvije godine u okviru znanstveno-obrazovnog centra Future Hub Križevci. Zbog ovog projekta, prvog koji Udruzi P.O.I.N.T. sufinancira Europska unija, u Hrvatsku se nakon višegodišnjih međunarodnih znanstvenih angažmana na istaknutim sveučilištima i institutima za istraživanje svemira, vraćaju fizičari dr.sc. Andrej Dundović i dr.sc. Petar Pavlović. Oni će, uz stručnjake, učitelje i nastavnike iz zemlje i svijeta, poučavati djecu i mlade prirodoslovlju i računarstvu, prenosi portal https://www.krizevci.info/ .

“Ambiciozna ideja osnivanja novog znanstveno-obrazovnog centra posvećenog pitanjima prirode i svemira nastala je još prije nekoliko godina, a vjerujem da je projekt Future Hub Križevci napokon i početak njene realizacije”, otkrio je Dundović.

U centru će se organizirati i radionice socijalnih i organizacijskih vještina, a već se pripremaju i znanstveno-popularna predavanja, filmske projekcije i druga slična događanja za širu javnost. Sva događanja najavljivat će se na stranicama projekta futurehub.krizevci.eu, a medijski će biti pokriveni na portalu Križevci.info.

Future Hub Križevci nastao je kao kulminacija dugogodišnjih iskustava udruga P.O.I.N.T. i Perzeidi, organizatora najrazličitijih obrazovnih, znanstvenih i kulturnih sadržaja, uz nezanemarivu pomoć Pučkog otvorenog učilišta te snažnu potporu Grada Križevaca. Projekt se istaknuo kvalitetom, nagrađen je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a može ga se smatrati razvojnim i u društvenom i u ekonomskom smislu za križevački kraj.

“Ovo je značajan projekt za naš grad jer osim što će se kroz njega obnoviti gradski prostor koji se nalazi u dvorištu Gradske knjižnice “Franjo Marković”, provodit će se edukacijski programi za našu djecu i mlade iz STEM područja. Mi smo osigurali infrastrukturu, Razvojni centar i tehnološki park i poduzetničke zone, no trebaju nam ljudski kapaciteti za ekonomski napredak grada u smjeru novih tehnologija i održivog razvoja i to će se upravo kroz ovaj projekt omogućiti”, poručio je gradonačelnik Mario Rajn.

Ugovor o financiranju u vrijednosti od gotovo 1.8 milijuna kuna u ime udruge P.O.I.N.T. kao nositelja projekta potpisao je njen predsjednik Nikola Ostojčić početkom ovog tjedna u Zagrebu.

“Želja je ovim projektom postaviti temelje obrazovanju i istraživanjima u fundamentalnim znanostima u Križevcima te tako ojačati i proširiti stoljetnu tradiciju grada u obrazovanju, ali i promovirati prirodoslovlje i istraživanje svemira na nacionalnoj razini. Pored toga, cilj je oživljavanje javnog prostora društveno korisnim programima kroz civilno-javno partnerstvo, razvijanje inovativnih i inkluzivnih modela izvaninstitucionalnog obrazovanja za djecu i mlade te uključivanje organizacija civilnog društva i šireg građanstva u postojeće i nove društvene programe”, poručili su iz Udruge P.O.I.N.T.

Projekt Future Hub Križevci u ukupnom iznosu je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”, iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Trajat će dvije godine, ukupna vrijednost mu je 1.779.092,12 kuna.