Hrvatska, Nekategorizirano

Future Hub Križevci donosi nove besplatne radionice o svemiru, računarstvu i robotici

Početkom nove nastavne godine i Future Hub Križevci starta s novim edukativnim programima namijenjenim učenicima, studentima i najširoj javnosti. Riječ je o programima koji se odvijaju u okviru projekta koji sufinancira Europska unija kroz Europski socijalni fond, a provode udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi i zamišljen je kao prostor okupljanja djece, mladih i onih starijih koji žele učiti o prirodi i svemiru, računarstvu i robotici. Teme se uglavnom tiču svemira, fizike i računarstva, ali bilo je riječi i o digitalizaciji gradova, Erasmus projektima i pripremama za javni nastup. Od studenog prošle godine kad je projekt startao, na Future Hubu su organizirane brojne jednodnevne i kontinuirane radionice, znanstveno-popularna predavanja, promatranja noćnog neba, projekcije filmova i ljetne škole, a od ovog mjeseca kreću i novi programi, navodi se u priopćenju udruge P.O.I.N.T.

Teorijski fizičar i kozmolog Petar Pavlović subotom će voditi novu seriju predavanja pod nazivom Fizika Svemira, namijenjena srednjoškolcima, studentima i svima drugima koje tema zanima.

“Premda je naša glavna tema od interesa upravo Svemir i njegovo razumijevanje –uključujući i diskutiranje o njemu na filozofski način, jedna od značajnih uzgrednih posljedica sudjelovanja na ovim predavanjima će stoga biti i upoznavanje s dijelom osnova više matematike – što će svakako koristiti svima onima koji će se u budućnosti posvetiti bavljenju prirodoslovnim ili tehničkim disciplinama“, otkrio je Pavlović.

Drugi teorijski fizičar iz tima Future Huba Andrej Dundović pripremio je brojne zanimljive pokuse koje će pratiti osnovnoškolci iz sedmih i osmih razreda, polaznici ciklusa Osnove elektrotehnike kroz praksu i eksperimente dok će srednjoškolce i odraslu populaciju voditi kroz Programiranje računalnih igara uz Python.

Sve radionice su besplatne, počinju u rujnu i održavat će se kontinuirano tijekom jeseni i zime, a polaznici će dobiti certifikate o završenim programima. Broj polaznika je ograničen, a prijaviti se mogu putem stranice projekta.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja –Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.