Hrvatska, Nekategorizirano

Stigao impresivan teleskop za buduću zvjezdarnicu u Križevcima

Kao što smo već pisali, u Križevcima u sklopu EU projekata SPARK, kao dio Kozmološkog centra, niče zvjezdarnica! Temelji zvjezdarnice već se kopaju uz netom završeni prvi dio zgrade, a završetak radova na zvjezdarnici očekuje se početkom ljeta, navodi Andrej Dundović na Krizevci.info.

Idejno rješenje Kozmološkog centra sa zvjezdarnicom na vrhu

Međutim, iako je zvjezdarnica još u temeljima, jučer je teleskop za istu već stigao! Radi se o teleskopu vrste Ritchey-Chrétien, poput najpoznatijeg svemirskog telesopa Hubble, čije je glavno hiperbolno zrcalo promjera 16 inča (odnosno 40 centimetara), a žarišna duljina od 3250 mm omogućit će takva povećanja da se mogu recimo promatrati individualni krateri na Mjesecu. Ovaj gotovo 50 kilograma težak teleskop postavljen 10 metara iznad tla i zaštićen petmetarskom astronomskom kupolom otkrivat će fascinantne planete Sunčeva sustava, ljepote dalekih svemirskih maglica, putovanja ponekog asteroida ili kometa te druge tajne svemira.

Simulirani pogled na Mjesec kroz okular teleskopa jednom kad zvjezdarnica otvori svoja vrata
Kozmološki centar i buduća zvjezdarnica će na stalnoj osnovi nuditi programe promatranja nebeskih fenomena, popularizacije znanosti i izvaninstitucionalnog obrazovanja iz područja prirodoslovlja i tehničkih disciplina, a nositelji tih aktivnosti bit će neprofitne organizacije koje su se već dokazale dosadašnjim društveno-korisnim radom: udruga P.O.I.N.T., astronomsko društvo Perzeidi te Zaklada “Volim Križevce”. Uz njih, doprinos aktivnostima ovog novog znanstveno-obrazovnog centra dat će i novoosnovani Kozmološki institut svojim znanstvenim djelovanjem upoznajući sve zainteresirane ljude s najnovijim znanstvenim spoznajama o kozmosu.

Građevinski radovi na drugom dijelu zgrade su u tijeku
Do otvorenja zvjezdarnice koje je planirano u rujnu ove godine predstoji još mnogo posla, ali za sada sve teče prema planu unatoč velikim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa i poremećajima na globalnom tržištu.

Izgradnja i opremanje zvjezdarnice financiraju se iz projekta SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” kojeg provodi udruga P.O.I.N.T. s partnerima. Projekt je financiran u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Projekt traje dvije godine i ukupna mu je vrijednost 2.907.579,89 kuna. Uz projektna sredstva, radove na zgradi sufinancira s preko 2 milijuna kuna i Grad Križevci kao vlasnik nekretnine i partner na projektu SPARK. Uz udrugu P.O.I.N.T. i Grad Križevce na projektu sudjeluju Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Astronomsko društvo Perzeidi, Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci i Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost “Volim Križevce”.

Fotogalerija teleskopa na stranici Križevci.info