Aktivizam, Nekategorizirano

Listopad u znaku 14. izdanja Subversive Festivala – uživo i online o post-covid demokraciji

Uz filmski dio programa, ovogodišnji Subversive Festival, koji će se na temu “Post-COVID demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti” održati od 3. do 23. listopada u Zagrebu, donosi i opsežan diskurzivni dio s brojnim gostima.

S festivala najavljuju da će se, pod voditeljstvom Karoline Hrge 14. Subversive Forum, održati uživo i online uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora.

Feministkinja, filozofkinja i politologinja Nancy Fraser održat će online predavanje koje će se baviti COVID-krizom i socijalnom reprodukcijom u postpandemijskom kapitalizmu, profesor filozofije s Politehničkog instituta Worcester, kritički animalist John Sanbonmatsu održat će predavanje na temu antispecizma i klasne dimenzije opresije životinja.

Publika će imati priliku poslušati i Ashley Bohrer, čija su uža polja istraživanja intersekcionalnost, marksizam i društveni pokreti, te Lilijanu Burcar, autoricu u nas prevedene knjige “Restauracija kapitalizma, repatrijarhalizacija društva”.

Alfredo Saad Filho, profesor političke ekonomije i međunarodnog razvoja na King’s College u Londonu, održat će predavanje na temu autoritarijanizma u doba neoliberalnog kapitalizma s fokusom na Bolsonarovu administraciju.

Održat će se i dvije promocije knjiga – Jacques Rancière i Leonardo Kovačević predstavit će hrvatski prijevod nove Rancièreove knjige “U kojem vremenu živimo?” u izdanju udruge Bijeli val, dok će autorski trio Paško Bilić, Toni Prug i Mislav Žitko uz gostujuću online komentatoricu Ursulu Huws predstaviti svoju knjigu “Politička ekonomija digitalnih monopola: proturječja i alternative komodifikaciji podataka”, u izdanju Bristol University Pressa.

AlterEkonomski forum o raspadu Jugoslavije i uvođenju eura

AlterEkonomski forum kroz nekoliko panela, koje će voditi Dimitrije Birač, tematski fokusira 30. godišnjicu raspada SFRJ, kao i najavljeno uvođenje eura.

Kako je najavljeno, kroz razgovor s poznatim ekonomistom Costasom Lapavitsasom diskutirat će se o tome je li Hrvatska, kao zemlja europske periferije, spremna za euro i što će on značiti za strukturu njene ekonomije.

Uoči panela od 11. do 15. listopada u suradnji sa SKD Prosvjeta i Arhivom Srba te kustosicom Davorkom Perić predstavlja se izložba “Detonacija u umjetnosti”, na kojoj će biti izložen čelični komadić Spomenika pobjedi naroda Slavonije, djelo kipara Vojina Bakića, preostao nakon njegova rušenja.

“Poetska jednostavnost i kritički moment upisuju ponovo Kamensku divu u kolektivnu memoriju, u medijski i fizički javni prostor, konkretnim materijalnim fragmentom skulpture koja i danas pruža otpor”, dodaje se.

Simpozij “Privilegija manjine” i antikapitalistički seminar

U okviru festivala, 22. i 23. listopada u Leksikografskom zavodu održat će se i simpozij “Privilegija manjine” u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem posvećen piscu i filozofu Radomiru Konstantinoviću, koji su osmislili Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović.

Antikapitalistički seminar koji se održava u sklopu Škole suvremene humanistike, u suradnji s portalom Slobodni Filozofski, te simpozij Gramsci danas posvećen je talijanskom marksističkom filozofu i piscu Antoniju Gramsciju.

Time će se najaviti i novi broj časopisa Dossier Up&Underground koji povodom 130. godišnjice Gramscijeva rođenja donosi izbor iz “Zatvorskih bilježnica” te popratne eseje.

Festival će okupiti mnoge svjetske intelektualce, umjetnike, filmaše i aktiviste na nekoliko zagrebačkih lokacija – Kino Tuškanac, Dokukino KIC, Kulturno informativni centar, Leksikografski Zavod Miroslav Krleža i SKD Prosvjeta) te na online platformi volimdokumentarce.net. (Hina)