Intervjui, Nekategorizirano

Luka Bogdan u ‘Dobro jutro, Hrvatska’: 950 milijuna kuna investirano u razvoj civilnoga društva

Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva za programe Europske unije, danas je u gostovanju u emisiji HRT-a “Dobro jutro, Hrvatska” govorio o financiranju projekata iz Europskog socijalnog fonda, o tome koliko smo uspješni u tome i koliko su bespovratna sredstva razvila i koliko će razviti STEM područje u Hrvatskoj, kao i brojna druga područja.

Luka Bogdan u izlaganju o povlačenju sredstava iz Europskog socijalnog fonda prije svega istakao je niz pokazatelja: u proteklom financijskom razdoblju ukupan iznos investicija u razvoj civilnoga društva iznosio 950 milijuna kuna koji su uloženi u provedbu 750 projekata. Od toga iznosa gotovo 93 milijuna kuna uloženo je u provedbu 44 projekta za razvoj STEM-a, koje prati Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a tijekom ovoga tjedna ugovorit će se provedba još 9 ugovora vrijednih više od 20 milijuna kuna za popularizaciju STEM-a.

Kako razvijaju STEM područje kod osnovnoškolaca u ogulinskom području videovezom govorili su Tatjana Grgurić, voditeljica projekta STEM BAJKA i Marijan Tonković, predsjednik Udruženje pedagoga tehničke kulture iz Ogulina, koji već godinu dana provode projekt sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, u okviru kojeg su proveli 160 edukacija te pokrenuli podcast emisiju u kojoj su gosti poznate osobe u području STEM-a koji na zanimljiv, interaktivan i praktičan način prezentiraju STEM područja. Kao ambasador projekta i podcasta angažiran je i Robert Knjaz kako bi pomogao da poruke podcasta dopru do što šire ciljane poblike.

O tome što je STEM, o važnosti STEM-a u obrazovanju govorio je i Luka Bogdan istaknuvši da uz provedbu 163 projekta iz kulture, 16 tisuća besplatnih radionica za umirovljenike, 4300 braniteljske izvaninstitucionalne pomoći, važan pokazatelj vrijednosti provedbe projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda leži u tome da će omogućiti 40 tisuća mjesta na STEM radionicama mladima iz svih socijalnih slojeva i svih područja Hrvatske kao zalog da pristup obrazovanju mladih o ovom važnom području bude dostupan svima.

Popis odobrenih projekata u okviru Poziva “Jačanje kapaciteta OCD za popularizaciju STEM-a: 1. Odluka o financiranju, 2. Odluka o financiranju, 3. Odluka o financiranju.

Više u videu OVDJE.