Hrvatska, Nekategorizirano

Split: Otvorena regionalna podružnica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

Otvaranju su nazočili upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavšić Matić, ministar rada i socijalne skrbi Marko Pavić, Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije te Petar Škorić, saborski zastupnik. Foto: Dalmacija Danas

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u utorak je u Splitu službeno otvorila regionalnu podružnicu za područje dalmatinskih županija od Zadra do Dubrovnika, koja će, kako je rečeno, uglavnom raditi na pomaganju korisnicima financijskih sredstava iz Europskoga socijalnog fonda (ESF).

Otvaranju su nazočili upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavšić Matić, ministar rada i socijalne skrbi Marko Pavić, Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije te Petar Škorić, saborski zastupnik.

Otvarajući podružnicu u Splitu ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić je istaknuo kako je Hrvatskoj iz Europskoga socijalnog fonda na raspolaganju 13 milijarda kuna, od čega je za udruge civilnog društva namijenjeno više od milijardu kuna.
“Od tih više od milijardu kuna oko 800 milijuna predviđeno je da se dobiva putem natječaja gdje su udruge izričiti prijavitelji, a ostatak novca gdje udruge mogu biti partneri”, rekao je ministar Pavić.

Prema njegovim riječima, regionalni ured kakav je danas otvoren u Splitu pomoći će da se novac “namijenjen civilnom društvu spusti na lokalnu razinu, gdje lokalni predstavnici bolje znaju koji su problemi civilnog društava koje treba rješavati jer se iz Zagreba ne može znati” s kojim se problemima suočava lokalna zajednica.

Ovakav regionalni ured u Splitu prvi je takav u Hrvatskoj i dobar je poticaj za pomoć svim udrugama da se što bolje mogu koristiti financijskim sredstvima iz Europskoga socijalnog fonda, rekao je ministar Pavić.

Prema njegovim riječima, regionalni ured Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u Splitu “prva je sustavna pomoć civilnom društvu kako bi udruge potaknuli na pisanje prijava Europskome socijalnom fondu i tako imali što više kvalitetnih projekta za ‘kolač’ više od milijardu kuna”.

Ministar Pavić najavio je da će Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva sljedećeg tjedna otvoriti regionalne urede i u Rijeci i Osijeku. Istaknuo je kako želi da takvi uredi budu spona s udrugama civilnog društva.

Također je rekao kako je civilno društvo partner Vladi u rješavanju društvenih problema, a u petak je, izvijestio je, raspisan natječaj za 76 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda za razvoj “tematskih mreža” radi zajedničkog angažmana udruga i akademskih institucija. Dodao je kako će kroz 25 “tematskih mreža” biti angažirano 250 udruga, u svakoj po deset.

“Te ‘tematske mreže’ detektiraju aktualne društvene probleme od pitanja iseljavanja mladih, demografije, zapošljavanja, financijske i digitalne pismenosti, mobilnosti unutar Europske unije, do iseljeništva, branitelja, osoba s invaliditetom”, rekao je ministar Pavić objašnjavajući za što se može iskoristiti novac iz Europskoga socijalnog fonda namijenjen udrugama i civilnom društvu.
Na svečanom otvorenju podružnice ureda u Splitu Pavić je pozvao na što veći angažman zainteresiranih iz Dalmacije da se za jave tom uredu kako bi se, kako je rekao, maksimalno iskoristila financijska sredstva koja su na raspolaganju iz Europskoga socijalnog fonda za udruge i civilno društvo. (Hina)