Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

U Zadru svečano uručeno 12 ugovora odobrenih na Pozivu „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.“

Na slici Luka Bogdan.
foto HINA/

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan u Zadru su u četvrtak potpisali i svečano uručili ugovore ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna u okviru „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.“

Svečano su uručeni i ugovori temeljem poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“  i „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“. Na svečanom uručivanju ugovora sudjelovali su župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i  ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

„Danas smo potpisali 14 ugovora vrijednih preko 15 milijuna kuna za projekte poticanja socijalne uključenosti i jačanja društvenih poduzetnika. Smatram da je izrazito bitno pružiti podršku onima kojima je potrebna kako bi ih se osnažilo na aktivno sudjelovanje i mijenjanje svoje zajednice na bolje. Na tom tragu je i projekt ‘Zaželi’, u sklopu kojeg smo danas potpisali ugovore kojima se zapošljava 131 žena, a skrb će dobiti 786 starijih i nemoćnih osoba. Ove brojke su velike i važne, ali još važnije je što projekt dugotrajno nezaposlenim pruža posao, edukaciju i perspektivu, dok našim starijim sugrađanima na ovaj način poručujemo da nisu sami i da ćemo im u ovim teškim vremenima pružiti neophodnu skrb“, istaknuo je u svom obraćanju ministar Aladrović.

Devet projekata u okviru Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“ za koje su u Zadru potpisani i uručeni ugovori ukupne vrijednosti 12,1 milijuna kuna, zaposlit će ukupno 131 ženu koje će pružati uslugu potpore i podrške za 786 starijih i/ili nemoćnih osoba u sljedećih godinu dana. Na razini čitave Hrvatske Pozivom je predviđeno financiranje zapošljavanja preko 6.000 žena koje će raditi na poslovima potpore, podrške i brige za oko 36.000 krajnjih korisnika.

Ovo je do sada najveći natječaj koji se ikad financirao u Republici Hrvatskoj iz Europskog socijalnog fonda – faza I i II, a zajedno su ukupne vrijednosti više od milijardu i pol kuna.

Također, potpisano je i uručeno 12 ugovora u okviru trajnog Poziva „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna kojim se financiraju aktivnosti s ciljem rasta postojećih društvenih poduzetnika u vidu jačanja njihovih kapaciteta, održivosti i konkurentnosti, s posebnim naglaskom na poticanje zapošljavanja. Poziv vrijedan preko 100 milijuna kuna ujedno obuhvaća dodjelu državnih potpora i potpora male vrijednosti.

Ovom prilikom potpisana su i dva ugovora ukupne vrijednosti 2,9 milijuna kuna u okviru Poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“ u svrsi unaprjeđenja socijalne uključenost za 105 korisnika, od čega je 65 djece s teškoćama u razvoju i 40 starijih osoba koji boluju od Alzheimera i demencije. Ugovorima je obuhvaćeno i provođenje edukacije za 1821 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, zapošljavanja, obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i policije koji rade s korisnicima. Na razini cijele Hrvatske Pozivom je planirano pružanje socijalnih usluga za preko 10 300 osoba.

Primatelji ugovora, Poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.“:

1. Nogometni klub “Adriatic” Split, projekt „ADRIATIC“, Splitsko-dalmatinska županija, vrijednost projekta 1.132.663,98 HRK.
2. Razvojni europski centar inicijativa, projekt „MI TO MOŽEMO“, Šibensko-kninska županija, vrijednost projekta 1.155.800,00 HRK.
3. TEXO MEI j.d.o.o., projekt „Društveni inovator“, Šibensko-kninska županija, vrijednost projekta 1.062.866,00 HRK.
4. Skijaški klub “Knin-ski”, projekt „KNIN-SKI“, Šibensko-kninska županija –, vrijednost projekta 420.141,90 HRK.
5. Konjički klub Kolan – udruga za aktivnosti i terapiju pomoću konja, projekt „Društvenim poduzetništvom do razvoja zajednice“, Šibensko-kninska županija, vrijednost projekta 1.173.200,00 HRK.
6. Marunuša j.d.o.o., projekt „Eko društveni poduzetnici“, Šibensko-kninska županija, vrijednost projekta 1.145.410,00 HRK.
7. Udruga “RAZVOJNI PUT”, projekt „Razvojni put“, Šibensko-kninska županija, vrijednost projekta 1.025.640,00 HRK.
8. Ventula Travel d.o.o., projekt „Društveno poduzetništvo u turizmu–Inovativni volonturistički proizvod“, Splitsko-dalmatinska županija, vrijednost projekta 1.126.202,97 HRK.
9. Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Splitsko-dalmatinske županije, projekt „DRUŠTVENO-PODUZETNIČKI PODUHVAT ZA ODRŽIVOST UDRUGE“, Splitsko-dalmatinska županija, vrijednost projekta 1.176.400,00 HRK.
10. Synergia savjetovanje d.o.o., projekt „Unapređenje poslovanja tvrtke Synergia savjetovanje d.o.o.“, Splitsko-dalmatinska županija, vrijednost projekta 770.869,68 HRK.
11. Udruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti Prizma, projekt: “Centar za održivi razvoj ruralnih sredina”, Zadarska županija, vrijednost projekta: 1.123.170,00 HRK
12. Bartolomej j.d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge, naziv projekta: “Korak naprijed”, Šibensko-kninska županija, vrijednost projekta: 2.320.843,25 HRK.

Više o pozivu „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.“ ovdje.

Popis primatelja odobrenih u okviru drugih poziva dostupan je ovdje.