Hrvatska, Nekategorizirano

Dan Europskog socijalnog fonda u Šibeniku: Hrvatskoj na raspolaganju više od 13 milijardi kuna

Sudionici prve panel rasprave: Margareta Mađerić (L), Katarina Ivanković Knežević,  Domagoj Trupeljak, Luka Bogdan. (foto: NZRCD)
Sudionici prve panel rasprave: Margareta Mađerić (L), Katarina Ivanković Knežević, Domagoj Trupeljak, Luka Bogdan. (foto: NZRCD)

Dan Europskog socijalnog fonda obilježava se u srijedu u Šibeniku u okviru Tjedna EU fondova, u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, kako bi se predstavile mogućnosti i rezultati financiranja projekata iz tog EU fonda, kojim je do sada u Hrvatskoj obuhvaćeno 80 tisuća korisnika.

Okupljenima na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila uvodno se videom obratio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, podsjetivši da Europski socijalni fond u Hrvatskoj postoji već deset godina i dosad je kroz njega obuhvaćeno 80 tisuća korisnika.

‘Socijalni fond vraća i stavlja osmjehe ljudima na lica. Tu su mjere aktivne politike zapošljavanja, program zapošljavanja žena, cijela kurikularna reforma i jačanje sustava gospodarstva, socijalna inkluzija i naravno, jačanje državne i javne uprave. Na raspolaganju za sve to nam je preko 13 milijardi kuna’, poručio je ministar Pavić.

Europski socijalni fond jedan je od strukturnih fondova EU, a članice ga koriste kako bi ostvarile potporu za ulaganja u ljudski kapital i jačanje konkurentnosti gospodarstva. U Hrvatskoj se ciljano i strateški usmjerava s pojačanim fokusom na sustavne reforme koje mogu koristiti što većem broju ljudi.

Foto: NZRCD
Foto: NZRCD

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević rekla je da je u proteklih deset godina bilo više od tisuću projekata u okviru fonda, a u njima je sudjelovalo više od 80 tisuća ljudi.

Panel rasprave i sajam uspješnih projekat

U okviru događanja predviđene su i tri panel rasprave te sajam uspješnih projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda.

Na prvoj panel raspravi čija je tema bila zapošljavanje i socijalno uključivanje sudjelovali su Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za programe Europske unije, Margareta Mađerić, državna tajnica iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava i Domagoj Trupeljak, načelnik Sektora za fondove EU i međunarodne projekte u Ministarstvu zdravlja.