Hrvatska, Nekategorizirano

FOTO: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva obilježava obljetnicu – u 15 godina rada dodijelila više od 500 milijuna kuna

Foto: NZRCD
Foto: NZRCD

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva je od osnutka do danas putem 81 natječaja i druge suradnje poduprla djelovanje 5202 organizacije civilnog društva i u to uložila više od 500 milijuna kuna, kazala je upraviteljica zaklade Cvjetana Plavše-Matić u Opatiji na obilježavanju 15. obljetnice djelovanja zaklade.

Na taj način je omogućeno zapošljavanje 12.000 osoba u organizacijama civilnog društva te provedba programa u kojima je sudjelovalo 270.000 volontera, kazala je upraviteljica.

Pravci djelovanja udruga i drugih organizacija koje podupire Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva su građanske inicijative, njihova suradnja i umrežavanje, ujednačavanje regionalnog razvoja, poticanje volonterskog djelovanja djece i mladih i brojni drugi oblici, a to sve zajedno omogućava postizanje društvenih promjena, kazala je Plavše-Matić.

Nacionalna zaklada je utemeljila regionalne urede u Rijeci, Osijeku i Splitu, snažno podržava društvene inovacije i od početak inzistira na punoj transparentnosti financiranja, rekla je.

Foto NZRCD
Foto NZRCD

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je da je za djelovanje organizacija civilnog društva iz Europskog socijalnog fonda na raspolaganju oko 700 milijuna kuna za projekte u kojima je civilno društvo nositelj, te još nekoliko stotina milijuna kuna za projekte u kojima je civilno društvo partner. Time se doseže jedna milijarda kuna u sljedećih nekoliko godina za civilno društvo, naglasio je.

U tijeku je najveći pojedinačni natječaj za novce iz Europskog socijalnog programa, u ukupnom iznosu od 80 milijuna kuna za tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj, rekao je Pavić.

Civilno društvo je najpropulziviji i najfleksibilniji sustav te može brzo prepoznati društvene probleme. Organizacije civilnog društva tako postavljaju podlogu svim budućim vladama za izradu javnih politika, rekao je.

Među aktivnostima u pripremi je raspisivanje natječaja za dodjelu 100 milijuna kuna za populariziranje znanosti, posebno među djecom i mladima te natječaja vrijednosti 80 milijuna kuna za poticanje društvenog poduzetništva, najavio je ministar.

Tijekom dvodnevnog skupa u Opatiji govorit će se o važnosti podrške razvoju civilnoga društva kroz nacionalno financiranje i Europski socijalni fond, o prioritetima društvenog razvoja u zemlji u idućih pet godina, modelima financiranja iz raznih izvora, komunikaciji i odnosima s javnošću u digitalnom dobu te o drugim temama.

Nakon Opatije, u rujnu i listopadu će se obilježiti 15. godišnjica zaklade i u Šibeniku, Varaždinu i Vukovaru. (HINA/CD)