Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Više od 14 milijuna kuna za 32 projekta civilnoga društva za razvoj lokalne zajednice

U organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u četvrtak je u Zagrebu održana svečana dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte odobrene za ugovaranje temeljem 14., 15., i 16. Odluke o financiranju na pozivu „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.

Potpisnike ugovora uvodno su pozdravili predstavnici Posredničkih tijela: ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus i Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Temeljem triju Odluka o financiranju 32 projekta su ugovorena u ukupnoj vrijednosti od 14.230.549,56 kuna, a svi projekti sufinanciraju se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

Pozivom ukupne vrijednosti 120 milijuna kuna se želi osigurati razvoj civilnoga društva koji osigurava ujednačen regionalni društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj Hrvatske.
Specifično, pozivom se nastoji jačati kapacitete organizacija civilnog društva (OCD) aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima te za neposredan rad na područjima koja se financiraju kroz Europski socijalni fond za zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje i dobro upravljanje na lokalnoj razini. Također, njime se želi unaprijediti i kapacitete organizacija civilnoga društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama.

Uz navedeno, Luka Bogdan je istakao da je cilj ovog poziva poslati jasnu poruku da Vlada Republike Hrvatske i tijela u sustavu imaju i daju odgovor na potrebe društva i ovim pozivom, kojim su do sada ukupno ugovorena 203 projekta za razvoj lokalne zajednice, pokazuju da uspješno i reagiraju na potrebe društva.

………………………………………………

Temeljem 14. Odluke o financiranju ugovara se 12 projekata ukupne vrijednosti 5.121.110,50 kuna, za drugu i treću skupinu financiranja.

Temeljem 15. Odluke o financiranju ugovara se 10 projekata ukupne vrijednosti 4.544.538,27 kuna, za prvu i drugu skupinu financiranja.

Temeljem 16. Odluke o financiranju ugovara se 10 projekata ukupne vrijednosti 4.564.900,79 kuna, za prvu i drugu skupinu financiranja.