Hrvatska, Nekategorizirano

Održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih Umjetnost i kultura za mlade (skupina B)

IMG_5059U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu danas je održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava odobrenih temeljem Poziva za dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić potpisale su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima druge u nizu skupine (skupina aktivnosti B) uspješnih prijavitelja na ovaj poziv, a to su: Grad Vinkovci, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida GradaVaraždina, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Županja, Udruga žena Romkinja u Hrvatskoj “Bolja budućnost”, PRONI Centar za socijalno podučavanje, Klub Dobre Vibracije, Grad Rijeka, Fantastično dobra institucija – FADE IN, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Arheološki muzej u Zagrebu, CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih.

Uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek i Cvjetanu Plavša- Matić, potpisivanju je nazočio i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva Umjetnost i kultura za mlade iznosi 18.000.000,00 HRK. Za skupinu aktivnosti B alocirano je 7.500.000,00 HRK, od čega je 85% osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Opći cilj poziva Umjetnost i kultura za mlade je bolja socijalna uključenost mladih u RH, posebno mladih u nepovoljnom položaju, kroz veće sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima, a specifični ciljevi su razvijanje socijalnih i kreativnih vještina i znanja koja doprinose socijalnom uključivanju mladih, posebno mladih u nepovoljnom položaju, sprečavanju njihovog ulaska u NEET skupinu te antisocijalnog ponašanja te poboljšanje pristupa mladih, posebno mladih u nepovoljnom položaju, kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva je Posredničko tijelo razine 2 (PT2) u Sustavu upravljanja i kontrole (SUK) Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) za programsko razdoblje 2014. – 2020. za Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.- 2020. (OP ULJP).

Odluka o financiranju