Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

25 milijuna kuna za socijalnu uključenost umirovljenika iz Europskog socijalnog fonda

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan danas su u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava dodijelili 19 ugovora ukupne vrijednosti 25,77 milijuna kuna bespovratnih sredstava, u okviru provedbe Poziva na dostavu projektnih prijedloga „’Pridruži se – Aktivni u mirovini’ – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika“.

“Kroz projekt doprinijeti ćemo jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva, kao najznačajnijih pružatelja izvaninstitucionalne potpore i podrške umirovljenicima.“ istaknuo je ministar Aladrović.

„Pridruži se – aktivni u mirovini“ – je Poziv ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava koji će doprinijeti jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva, kao najznačajnijih pružatelja izvaninstitucionalne potpore i podrške umirovljenicima, kroz razvoj i provedbu lokalnih programa i aktivnosti u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika te njihove socijalne uključenosti.

Ministar Aladrović je prilikom dodjele istaknuo kako je cilj doprinijeti većoj uključenosti u društvo i što uspješnije odgovoriti na potrebe gotovo 1,3 milijuna korisnika mirovina. „Također kroz projekt doprinijeti ćemo jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva, kao najznačajnijih pružatelja izvaninstitucionalne potpore i podrške umirovljenicima.“ istaknuo je Aladrović.

Cilj projekta je poboljšanje socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i kreativnih vještina, kao i psihofizičko zdravstveno stanje umirovljenika. Također, fokus projekta je na aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu te sudjelovanju u društvenim, kulturnim i drugim aktivnostima i poslovima zajednice kao i međugeneracijskoj suradnji, te razvoju socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima kao i razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnoga društva. (Izvor: https://mrms.gov.hr/)

Više o pozivu „Pridruži se – Aktivni u mirovini“  Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika ovdje.

Prva Odluka o financiranju