Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Održana svečana dodjela 27 ugovora odobrenih na Pozivu “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice”

Danas je u Zagrebu svečano uručeno još 27 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva odobrenih temeljem 3. i 4. Odluke o financiranju na Pozivu „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.

Temeljem 3. Odluke o financiranju, koju je Ured za udruge donio 12. studenoga 2021., odobreno je ugovaranje 12 projekata ukupne vrijednosti 5.362.107,73 kuna, dok je temeljem 4. Odluke o financiranju. donešene 25. studenoga, odobreno ugovaranje još 15 projekata ukupne vrijednosti 6.557.316,34 kuna.

Potpisnike ugovora pozdravili su predstavnici tijela u Sustavu upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.
Uz Helenu Beus, ravnateljicu Ureda za udruge, korisnike je pozdravio i Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Maja Cvjetković,  voditeljica Službe za kontrolu i provedbu projekata III u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Marko Pavić. 

Poziv ukupne vrijednosti 120 milijuna kuna usmjeren je jačanju kapaciteta OCD-a aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima te za neposredan rad u područjima koja se financiraju kroz Europski socijalni fond (zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje, dobro upravljanje) na lokalnoj razini.

Također, Poziv je usmjeren unaprjeđenju kapaciteta organizacija civilnoga društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama.

Temeljem poziva i četiriju do sada odobrenih Odluka o financiranju odobrena je provedba 65 projekata u vrijednosti gotovo 30 milijuna kuna koja će u vrijeme izazovnih okolnosti uzrokovanih koronakrizom i potresima dati odgovor i podršku lokalnim zajednicama u prevladavanju kriznih situacija.

Prema riječima Luke Bogdana, svim dodijeljenim ugovorima i bespovratnim sredstvima kao i ukupnim pozivom želi se prenijeti poruka da će sustav biti uz korisnike kako bi oni u ovim kriznim situacijama bili uz društvo.