Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Svečano uručeno 12 ugovora odobrenih na pozivu „Čitanjem do uključivog društva“

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu danas je održana svečana dodjela ugovora o bespovratnim sredstvima narodnim knjižnicama – uspješnim prijaviteljima Poziva „Čitanjem do uključivog društva“.

Uz ministricu kulture i medija dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek koja je korisnicima uručila ugovore, na dodjeli su nazočili i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić.

Pozivom „Čitanjem do uključivog društva“ želi se dati doprinos povećanju socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti, zatim pridonijeti povećanju dostupnosti materijala i aktivnosti kojima se potiče čitanje i razvijaju čitalačke kompetencije pripadnika ciljanih skupina. Provedbom ovog Poziva pridonijet će se i ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine za razdoblje do 2022. godine, upravo u svrhu sustavnog djelovanja na promociji i afirmaciji čitanja, odnosno razvoju kulture čitanja i pismenosti u Republici Hrvatskoj.

Knjižnice u Splitu, Hrvatskoj Kostajnici, Virovitici, Vinkovcima, Gospiću, Poreču, Karlovcu, Vrpolju, Čakovcu, Novom Marofu, Lekeniku i Bjelovaru ovim će sredstvima moći nabaviti bibliobuse kako bi do najudaljenijih krajeva, do najranjivijih skupina mogla redovito stizati – knjiga!

Ukupna financijska alokacija poziva je 41 milijun kuna, od kojih će se odabranim programima skupine aktivnosti A dodijeliti 35 milijuna kuna bespovratnih sredstva od čega je 85 % iznosa osigurano iz Europskog socijalnog fonda (ESF-a) u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“, dok je Ministarstvo kulture i medija osiguralo obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 %.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Posredničko je tijelo razine 2 u provedbi ovog poziva.