Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Gotovo 20 milijuna kuna za 44 projekta organizacija civilnoga društva u području razvoja lokalne zajednice

Foto: NZRCD

Zagreb, 21. ožujka 2022. – U organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u ponedjeljak je održana svečana dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte iz desete i jedanaeste Odluke o financiranju na pozivu „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.

Ugovoreni projekti vrijedni su gotovo 20 milijuna kuna, a svi projekti sufinanciraju se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

Potpisnike ugovora uvodno su pozdravili predstavnici Posredničkih tijela: ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan i Nada Trgovčević Letica, načelnica Sektora za kontrolu i provedbu projekata u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Svečanosti su nazočili i Marko Pavić, zastupnik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije i Danko Relić, predsjednik Savjeta za razvoj civilnoga društva.

Temeljem 10. Odluke o financiranju ugovoreno je 15 projekata ukupne vrijednosti 6.614.348,66 kuna.
Temeljem 11. Odluke o financiranju ugovoreno je 29 projekata ukupne vrijednosti 12.630.303,52 kuna.

Prema riječima Luke Bogdana ovaj poziv će ojačati udruge da odgovore na potrebe lokalne zajednice i, kao što je u nekim elementima poziva naglašeno, i u kriznim situacijama. “Poziv je kreiran kao instrument pomoći lokalnoj zajednici koji će ojačati korisnike da budu na usluzi društvu u svim aktualnim izazovima od pandemije, potresa i novog izbjegličkog vala kao posljedice ruske invazije na Ukrajinu. Nacionalna zaklada sa svojim Odjelom podrške stajat će na raspolaganju svim korisnicima u pitanjima i izazovima koje se pokažu u provedbi projekata – zaključio je Bogdan.

……………………

Pozivom ukupne vrijednosti 120 milijuna kuna želi se osigurati razvoj civilnoga društva u Republici Hrvatskoj koji osigurava ujednačen regionalni društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj Republike Hrvatske. Specifično, Pozivom se nastoji jačati kapacitete OCD-a aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima te za neposredan rad na područjima koja se financiraju kroz Europski socijalni fond (zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje, dobro upravljanje) na lokalnoj razini, ali i unaprijediti kapacitete organizacija civilnoga društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama.

Više informacija o Pozivu dostupno je OVDJE.