Nekategorizirano, Svijet

Mađarska na udaru Europske komisije zbog kršenja europskih propisa

 EPA/OLIVIER HOSLET
EPA/OLIVIER HOSLET

– Europska komisija je u četvrtak prijavila Mađarsku Sudu EU-a za kršenje europskih propisa u čak tri područja – zbog nepoštivanja odluke o raspodjeli izbjegličkih kvota, zbog zakona o visokom obrazovanju te zbog zakona o nevladinim organizaacijama kojim se diskriminiraju NVO-i financirani iz inozemstva.

Europska komisija jednom mjesečno objavljuje paket o kršenjima europskih propisa, koji se sastoji od prvih upozorenja do prijave Sudu EU-a. Mađarska je u četvrtak apsolutni rekorder – prijavljena je Sudu EU-a za tri slučaja, a u još nekoliko predmeta dobila ozbiljna upozorenja.

Zajedno s Češkom i Poljskom, Mađarska ide na Sud EU-a zbog zbog nepoštivanje odluke o raspodjeli izbjegličkih kvota, koje je EU dogovorila 2015. kako bi se olakšao teret Grčkoj i Italiji, kamo su masovno pristizale izbjeglice iz Sirije. Mađarska i Poljska nisu primili nijednog izbjeglicu, a Češka ih je primila samo 12.

Drugi slučaj zbog kojih ide na sud odnosi na izmjene Zakona o visokom obrazovanju od 4. travnja 2017., kojima se sveučilištima iz EU-a i izvan njega nerazmjerno ograničava djelovanje. Te izmjene su prije svega uperene protiv Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti, čiji je osnivač George Soros, kojega mađarski premijer Viktor Orban ističe kao jednog od svojih glavnih neprijatelja.

Komisija je u travnju 2017. pokrenula postupak zbog povrede protiv Mađarske. Kako je Mađarska ostala pri svojem stajalištu u odgovorima na službenu opomenu, obrazloženo mišljenje i dodatno obrazloženo mišljenje te nije uskladila Zakon o visokom obrazovanju s pravom EU-a, Komisija je odlučila uputiti Mađarsku Sudu Europske unije.

Mađarska ide na sud i zbog svog zakona o nevladinim organizacijama, koji obvezuje  sve nevladine organizacije koje iz inozemstva godišnje dobiju preko 7,2 milijuna forinti (oko 24 tisuće eura) da se službeno registriraju kao nevladina organizacija financirana iz inozemstva i kao takve se moraju identificirati na svakom priopćenju za javnost, letku, web-stranici ili izvješću koje sastave. U protivnom prijeti im zabrana rada.

Zakon se tumači kao udar na nevladine organizacije koje financira američki filantrop mađarskog podrijetla George Soros, s kojima je mađarska vlada u svojevrsnom ratu.