Nekategorizirano, Svijet

Malala Yousafzai najmlađa glasnica mira UN-a

P-H20170312053865Aktivistica za prava djece i zagovornica obrazovanja djevojčica Malala Yousafzai postala je najmlađa glasnica mira Ujedinjenih naroda (UN), prenosi Hina.

Glasnicom mira, s posebnim fokusom na obrazovanju djevojčica, tu je 19-godišnjakinju imenovao glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na svečanosti u sjedištu UN-a u New Yorku.

“Kada obrazujemo djevojčice, mijenjamo cijele zajednice i društvo. Gajim nadu i podržavam sve te djevojčice – morate se izboriti i vjerovati u sebe. Ukoliko želite blistaviju budućnost, morate sada početi na tome raditi”, poručila je Malala.

“Stojim na ovoj pozornici kao prije skoro tri i pol godine, na moj 16. rođendan i mog prvog istupa nakon napada. Tada sam svijetu poručila da je obrazovanje temeljno ljudsko pravo svake djevojčice. I danas vam poručujem to isto”, dodala je.

Rodom iz Pakistana, Malala je počela pisati i govoriti protiv talibanskog režima još kao školarka, kritizirajući talibane zbog uskraćivanja školovanja djevojčicama. Talibanski napadač ju je 2012. pokušao ubiti, zajedno s još dvije druge djevojčice kada su se autobusom vraćale kući iz škole. Malala je preživjela prostrijelnu ranu u glavu, a liječila se u Velikoj Britaniji.

Godine 2013. primila je nagradu UN-a za ljudska prava, a 2014. je podijelila Nobelovu nagradu za mir zajedno s Kailashom Satyarthijem za aktivizam na području dječjih prava.