Nekategorizirano, Svijet

Umjetnik obnovio kuću Rose Parks, ikone borbe za prava afroamerikanaca

P-H20170409074917Kuća američke ikone za prava afroamerikanaca Rose Parks, koju je u Berlinu ponovno izgradio umjetnik, privukla je stotine ljudi koji su je došli razgledati u subotu kada je prvi put predstavljena javnosti, prenosi Hina.

Projekt prema zamisli američkog umjetnika Ryana Mendoze ostvaren je u vrtu u berlinskome okrugu Wedding.

“Predivno je kako je veliko zanimanje za tu kuću”, rekla je Fabia Mendoza, supruga umjetnika koja je snimala čitav događaj.

Rosa Parks, afroamerička aktvistica odbila je svoje sjedalo u autobusu ustupiti bijeloj osobi 1955., godine, u doba rasne segregacije što je u južnoj saveznoj državi Alabami bila obveza.

Parks je zbog toga bila uhićena i suđena zbog neposluha, no njezina hrabra odluka potaknula pokret koji je prerastao u borbu za to da crnačko stanovništvo dobije jednaka prava kao i bijelci u tadašnjim Sjedinjenim Državama.

Ryan Mendoza godinama živi u Berlinu, a na zamisao da rekonstruira kuću Rose Parks došao je kada je uspio tu kuću u Detroitu spasiti od rušenja.

Parks je živjela u toj kući od 1957. do 1959., kada se odselila iz Alabame jer je bila pod stalnim pritiskom i primala je i prijetnje srmću zbog svoje uloge u pokretu za ljudska prava.