Nekategorizirano, Svijet

“Mi smo okupili one najluđe koji su nekada bili u zadnjim klupama u razredu…”

Izvor i foto HINA
Izvor i foto HINA

Dva tjedna nakon završetka olimpijskih igara, u Rio de Janeiru na stadionu Maracana pred 50,000 gledatelja su otvorene 15. Paraolimpijske igre koje će trajati do 18. rujna.

Na POI će nastupiti više od 4,000 sportaša iz 159 zemalja svijeta među kojima i 19 hrvatskih paraolimpijaca.

Svečani defile sportaša otvorio je sirijski plivač Ibrahim al Hussein koji će nastupiti za reprezentaciju izbjeglica, a hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja nosio je atletičar Branimir Budetić, dvostruki osvajač paraolimpijske medalje i aktualni svjetski rekorder u bacanju koplja.

Glavna vodilja cijele svečanosti bila je ‘očekujte neočekivano’. Suočeni s financijskim problemima domaćini se nisu mogli nositi s raskošnim i spektakularnim svečanostima iz Pekinga i Londona, zbog toga su morali biti kreativni.

“U krizama ljudima svašta pada na pamet. Mi smo okupili skupinu ‘nestašnih’, one najluđe koji su nekada bili u zadnjim klupama u razredu i gurali smo njihove nevjerojatne ideje,” kazao je Marcelo Rubens Paiva, jedan od kreativnih direktora ceremonije.

“Željeli smo pokazati beskrajnu energiju koju imaju sportaši, ali i da svako tijelo ima srce, a srce nema granice i limite kada su u pitanju osjećaji, solidarnost i ljubav,” dodao je umjetnički direktor Vik Muniz.

I uspjeli su. Bilo je tu svega. Zabave, plesa, iluzije, raskošnih boja, slavljenja Rija i Carioca načina života i kulture, ali i slavljenja sporta, tolerancije, solidarnosti i poštovanja prema drugima. I naravno, nogometa. Upravo su djeca i roditelji iz projekta “Bota no Mundo” koji okuplja male nogometaše s invaliditetom, unijeli na stadion paraolimpijsku zastavu.

“Mi smo svi dio jednog svijeta. Pokažite svijetu da nema ‘oni’, već samo ‘mi’. Da postoji svijet u kojem ljudi svih rasa, nacionalnosti i seksualnosti mogu živjeti zajedno,” poručio je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Philip Craven.

Jedna od zvijezda svečanosti bila je i američka snowboarderica, paraolimpijka, model i glumica Amy Purdy koja je zapleslala sambu sa Kukom, industrijskim robotom.

Vrhunac večeri bilo je paljenje olimpijskog plamena, a ta je čast pripala najtrofejnijem brazilskom paraolimpijcu Clodoaldu Silvi, vlasniku 13 plivačkih medalja pri čemu šest zlata. Silva se po pljusku koji spustio nad Rijo u kolicima uspeo na pozirnicu i upalio ‘pyre’.

POI je službeno otvorio privremeni brazilski predsjednik Michel Temer uz velike zvižduke pune Maracane.

Paraolimpijske igre su prvi put održane 1960. u Rimu, a od 1988. godine i Seoula održavaju su u gradu domaćinu olimpijskih igara.

Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila ukupno 14 odličja – tri zlata, tri srebra i osam bronci.