Nekategorizirano, Svijet

Mjanmar amnestira 6,500 zatvorenika, među njima i dvojica Reutersovih novinara

HN20190423110117(1)Mjanmar će u utorak u masovnoj amnestiji osloboditi 6.520 zatvorenika, poručio je ured predsjednika, a među njima su i dvojica zatočenih novinara agencije Reuters koji su proveli već više od 500 dana iza rešetaka.

Predsjednik Win Myint dao je oprost tisućama zatvorenika u dvije amnestije prošlog mjeseca.

Tradicija je da vlasti u Mjanmaru puštaju na slobodu zatvorenike u vrijeme Nove godine, koja tamo počinje 17. travnja.

Dva Reutersova novinara, koji su bili u zatvoru u Mjanmaru nakon što su osuđeni na sedam godina zbog kršenja zakona o tajnosti, pušteni su na slobodu u utorak ujutro.

Snimke prikazuju Wa Lonea (33) i Kyawa Soe Ooa (29) kako nasmiješeni izlaze iz zatvora nakon što su proveli u zatočeništvu više od 500 dana.

Oni su uhićeni u prosincu 2017. dok su izvještavali o masakru desetorice muškaraca i dječaka pripadnika Rohindža počinjenom tijekom operacija zbog kojih je iz zemlje pobjeglo oko 730.000 pripadnika tog naroda. UN pripisuje tim operacijama “genocidne namjere”.

Po optužbi, Wa Lone i Kyaw Soe Oo kod sebe su za vrijeme rutinske policijske provjere imali tajne vladine dokumente.

Reuters je tada pozvao na njihovo oslobađanje, jer, kako kaže, nisu počinili nikakav zločin.

Reuters je objavio njihovu reportažu u veljači 2018. dok im se sudilo u Mjanmaru. Za taj svoj rad dobili su Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvještavanje.

Njihovo uhićenje i presuda izazvali su kritike diplomata i ogorčene reakcije pripadnika organizacija za zaštitu ljudskih prava. (Hina)