Nekategorizirano, Svijet

Mlada aktivistica iz Ugande postala nova ambasadorica dobre volje u UNICEF-u

Agencija UN-a za djecu UNICEF imenovala je u četvrtak Vanessu Nakate, 25-godišnju klimatsku aktivisticu iz Ugande, veleposlanicom dobre volje.

Nadahnuta Šveđankom Gretom Thunberg, Nakate je započela svoju klimatsku akciju 2019. i od tada je osnovala pokret ‘Rise Up’ i govorila na globalnim klimatskim samitima.

“Ova uloga u UNICEF-u pružit će mi više prilika za susrete s djecom i mladima u mjestima koja su najviše pogođena klimatskim promjenama i proširenu platformu” za zagovaranje borbe protiv klimatskih promjena u njihovo ime, rekla je Nakate.

Prošli tjedan Nakate je otputovala u sjeverozapadnu Keniju kako bi vidjela utjecaj najgore suše na Rogu Afrike u više od 40 godina. Susrela se sa zajednicama na prvim crtama klimatske krize, uključujući djecu koja se liječe od akutne pothranjenosti i obitelji koje koriste sustave vode na solarnu energiju.

UNICEF kaže da gotovo polovica od 2,2 milijarde djece u svijetu živi u jednoj od 33 zemlje koje su klasificirane kao “izuzetno visokorizične” za utjecaj klimatskih promjena. Prvih deset zemalja je u Africi.

Izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell rekla je kako se nada da će Nakatino imenovanje “pomoći osigurati da glasovi djece i mladih nikada ne budu isključeni iz razgovora o klimatskim promjenama – i uvijek uključeni u odluke koje utječu na njihove živote”. (Hina)