Nekategorizirano, Svijet

Mladi aktivisti protiv klimatskih promjena na ulicama po prvi put tijekom pandemije

Mladi diljem svijeta u petak su počeli izlaziti na ulice kako bi tražili hitno djelovanje da bi se izbjegle katastrofalne klimatske promjene, po prvi puta od početka pandemije covida-19, prenosi Hina.

Štrajk mladih događa se pet tjedana prije klimatskog skupa COP26 Ujedinjenih naroda na kojem se očekuje novi, ambiciozniji akcijski plan svjetskih čelnika za drastično smanjenje emisija stakleničkih plinova.

„Svi govore o obećanjima, no nitko ih ne ispunjava. Želimo više djelovanja“, rekla je 22-godišnja Farzana Faruk Džumu, klimatska aktivistica iz Dhake, prijestolnice Bangladeša.

Prosvjedi u petak krenuli su u Aziji, a planirani su na više od 1500 lokacija, objavila je organizacija mladih Petak za budućnost. Samo u Njemačkoj organizatori očekuju stotine tisuća mladih na više od 400 skupova.

„Ovo je bila jako čudna godina i pol, s ovom pandemijom. No, naravno, klimatska kriza nije nestala“, rekla je slavna švedska aktivistkinja Greta Thunberg.

„Upravo suprotno – situacija je hitnija nego prije“, dodala je Thunberg koja će sudjelovati na skupu u Berlinu.

Klimatski izvještaj Ujedinjenih naroda iz kolovoza upozorio je da je ljudska aktivnost već dovela do neizbježnih klimatskih turbulencija u narednim desetljećima, no da bi brzo djelovanje velikog raspona moglo spriječiti najveće katastrofe.

Svjetske vlade zasad nisu planirale tako velike i brze redukcije emisija, piše agencija Reuters.

UN je prošli tjedan objavio da trenutne obaveze koje su države preuzele znače da će 2030. biti 16 posto manje emisija nego 2010., što je daleko ispod 45 posto potrebnih da bi se rast temperature u odnosu na predindustrijsko razdoblje zadržao ispod 1,5 stupnja.

Prosvjed u petak prvi je skup mladih aktivista uživo nakon što je 2019. na ulice izašlo više od 6 milijuna mladih.