Nekategorizirano, Rad udruga

Mladi rade na sebi na svoj način

Foto: Info centar za mlade Osijek
Foto: Info centar za mlade Osijek

PRONI Centar za socijalno podučavanje uz partnere, udrugu Atelier Artist i Graditeljsko-geodetsku školu Osijek provodi projekt “Moj način”.

Projekt obuhvaća radionice kreativnog pisanja, drame, fotografije i filma kroz koje se radi na temi komunikacije.

U projektu sudjeluje oko 15 mladih, od srednjoškolaca preko studenata i mladih nezaposlenih osoba.

– Radimo na temu komunikacije, ali smo se bazirali prvenstveno na komunikaciju sa samim sobom, prihvaćanjem i osvješćivanjem sebe, kroz tijelo, pokret, disanje… do prihvaćanja svojih različitosti i osvješćivanja svojih vrlina – priča jedna od voditeljica i pokretačica udruge Atelier Artist, Stela Macakanja-Baćić kojoj je, kako kaže, polaznica stih Tina Ujevića, “Ko sam i što sam, što ću, koga volim, što tražim, kuda idem, za čim lutam..”

– Na taj stih mladi odgovaraju asocijacijama i pismom sebi. Rade umjetničke fotografije, metaforičke autoportrete i razne dramske vježbe kao što je ritam mašina grupe, marionete. Upravo snimamo i film o mladima, Osijeku, različitosti – priča Macakanja dodavši kako su imali i radionice neverbalne komunikacije, znakova tijela te javnog nastupa.

– Imamo djecu koja pjevaju, sviraju, sjajno crtaju što ćemo također objediniti u film. Osim mene, voditelji su i Ana Škaro te Zoran Macakanja, a zvali smo i Nikolinu Baškarad kao gošću koja s polaznicima radi glumačke vježbe glasa što će im poslužiti za javni nastup. Oko filma nam pomaže Ilija Tomić, također iz udruge – priča ova profesorica hrvatskog jezika i književnosti koja predaje u Graditeljsko-geodetskoj školi Osijke gdje s učenicima radi predstavu na istu temu.

Ova se tema provlači i kroz program udruge pa u njoj sudjeluju djeca koja idu u školu glume u Atelieru.

– Predstavljanje projekta će se održati u kinu Urania, u prosincu kada će biti prikazane predstave, izložba fotografija i kratki film – zaključila je Macakanja koja je i osnivačica Zimske kreativne škole “Graditelji” čije će radionice, od 9. do 11. siječnja 2017. biti namijenjene učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjoškolcima.

Maja Celing Celić