EHO, Nekategorizirano

Nacionalni plan za uključivanje Roma – Iz Europskoga socijalnog fonda osigurano dodatnih 78 milijuna kuna

Iz Europskoga socijalnog fonda osigurano je dodatnih 78 milijuna kuna za Nacionalni plan za uključivanje Roma, rečeno je u utorak u Termama Sveti Martin na sjednici povjerenstva za praćenje provedbe toga plana od 2021. do 2027. godine, prenosi Hina.

Sjednica povjerenstva organizirana je kao dio aktivnosti projekta „Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I“ koji Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina provodi od ožujka 2019. godine, a sufinanciran je iz Europskoga socijalnog fonda.

Tema otvorenog dijela sjednice bio je položaj pripadnika romske nacionalne manjine na području Međimurske županije.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević istaknuo je važnost obrazovanja te rješavanja problema s kojima se susreću stanovnici romskih naselja u kojima nema odgovarajuće infrastrukture.

„Imamo Nacionalni plan, odnosno u proceduri je programiranje EU fondova iz kojih bi se uložilo oko 70 milijuna kuna u ove programe jer je i Nacionalni plan kao jedan od prioriteta prepoznao borbu protiv diskriminacije i siromaštva”, rekao je Milošević.

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri istaknuo je istraživanje kojim je utvrđeno da tek svako treće romsko dijete pohađa dječji vrtić i srednju školu, a problem je i nepoznavanje hrvatskog jezika.

„Mi smo za mjere za Nacionalni plan za uključivanje Roma za razdoblje 2021. do 2027., moj tim i ja, osigurali unutar Europskoga socijalnog fonda plus 78 milijuna kuna, od kojih će 55 biti na raspolaganju i jedinicama lokalne i područne samouprave”, rekao je Tahiri.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić ocijenila je da “nedostaje vertikala između nacionalne politike i onoga što jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu učiniti.”.

Predstavnik Roma Matjaž Oršuš iz Paraga, naselja u Međimurskoj županiji, osvrnuo se na tragediju u tom naselju u kojoj je ubijena žena i ranjeno nekoliko osoba.

„Ne podržavam problematične ljude koji su u romskoj zajednici, a isto tako su i u većinskom narodu. Razgovarali smo s pojedincima, s ljudima koji su bili u sukobu i situacija se smirila”, rekao je Oršuš.