EHO, Nekategorizirano

Moj dan – Izložba video radova o djeci i mladim Romima dostupna online

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH organizirao je izložbu video radova o životu djece i mladih Roma pod nazivom Moj dan koju je bilo moguće pogledati u Galeriji Forum u Zagrebu od 7. rujna do 7. listopada. S obzirom na epidemiološke razloge zbog kojih nije bilo moguće održati javno otvorenje, organizator je pripremio i virtualnu verziju izložbe, prenosi portal Phralipen.

Autorice radova su redateljice Martina Globočnik i Morana Ikić Komljenović iz produkcijske kuće Fade In, koje filmovima upoznaju gledatelje s mladim Romima i njihovim obiteljima, prijateljima i problemima i potiču ih da kritički promisle o načinu kako stigmatizacija, društvena izolacija i politička nevidljivost utječu na život romske djece. Filmovi su klasičnog dokumentarističkog stila – pokušavaju što realističnije prikazati stvarnost protagonista.

Ova izložba organizira se u okviru projekta Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I kojeg Ured provodi, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt je u cijelosti usmjeren poboljšanju položaja pripadnika/ca romske nacionalne manjine i njihovom uključivanju u hrvatsko društvo. Priče Melanije, Antonije, Aleksandra, Željke, Stivena i Nenada dokumentaristički su uradci koji prate jedan dan u životu protagonista, omogućujući uvid u osobne priče i planove djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine te ostavljajući po strani stereotipe i predrasude.