Aktualno, Nekategorizirano

Moj dan – foto i video izložba o životu mladih Roma otvara se u Varaždinu

Izložba Moj dan – život djece i mladih Roma otvara se u petak 23. travnja 2021. u Gradskom muzeju Varaždin, a donosi priče o životu djece i mladih Roma kroz fotografije i šest video radova redateljica Martine Globočnik i Morane Ikić Komljenović. Video radovi nastali su na inicijativu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, a koji je ujedno i organizator ove izložbe.

Kustosica izložbe Karla Pudar naglasila je kako je ideja projekta ukazati na poziciju djece i mladih Roma u društvu, koje od vršnjaka ne razlikuju interesi ni želje već sušte nepovoljne okolnosti odrastanja te često nedostatak podrške i prilika.

Autorice u svojim radovima prate djecu i mlade Rome iz cijele Hrvatske i kroz vizuru jednog dana pričaju nam njihovu životnu priču, ali i planove za budućnost. Dokumentaristički radovi nastali su s namjerom ukazivanja na potrebu izjednačavanja životnih prilika, na važnost univerzalnosti ljudskih prava i zabranu diskriminacije te kako bi doprinijeli rušenju stereotipnih stavova, posebice onih koji posljedice siromaštva pogrešno poistovjećuju s etničkim podrijetlom. Radovi u produkciji kuće Fade In gledatelja uvode u svakodnevicu djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine kroz prikaz stvarnih priča iz vizure subjektivne percepcije vraćajući tako protagonistima glas, u želji da ih se čuje.

„Dokumentirajući žive i neposredne situacije jednog dana“, prema riječima redateljica Martine Globočnik i Morane Ikić Komljenović, „upoznajemo njih, njihovu obitelj, prijatelje i probleme s kojima se nose tako da govore o prijelomnom ili važnom trenutku koji ih je obilježio kroz njihovo odrastanje, utjecao na ono tko su i kakvi su oni danas.“

Kroz osobne priče ovih mladih ljudi nazire se i društveni kontekst današnjice u kojem žive i odrastaju, a čija diskrepancija između tehnološkog i formalnog napretka s jedne te izostanka društvene svijesti s druge strane, potiče promatrača na aktivno promišljanje o utjecaju društvenog i političkog pozicioniranja manjina, u ovom slučaju Roma te nesvjesno upisivanje predrasudnih stavova uslijed naslijeđenog tumačenja odnosa, povijesti i identiteta.

Postav se može pogledati sve do 9. svibnja 2021.

Posjetitelji izložbe mole se da poštuju sve propisane epidemiološke mjere.

Izložba je dio projekta Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I kojeg provodi Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Organizacija izložbe sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.