Hrvatska, Nekategorizirano

U okviru projekta Štruca kulture najavljeno otvaranje nove izložbe u Osijeku: Priče Židova

Autor portretske fotografije: Jasenko Rasol.

Fade In iz Zagreba i Nansen dijalog centar iz Osijeka pozivaju na otvorenje izložbe PRIČE ŽIDOVA, koje će se održati 25. rujna 2020. u 19 sati u Kulturnom centru u Osijeku (Kneza Trpimira 2/a) .

Izložba Priče Židova jedan je od rezultata projekta Štruca kulture sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, odobrenom na pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava Kultura u centru — potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi, navodi se u priopćenju organizatora.

Projekt Štruca kulture Fade In provodi u partnerstvu s Nansen dijalog centrom iz Osijeka, Gradom Osijekom, Romskim resursnim centrom iz Darde i Hrvatskim društvom kulturnog turizma iz Osijeka. Projekt traje od listopada 2018. do listopada 2020. godine, a jedan od njegovih ciljeva je otvaranje Muzeja osobnih priča i izložba Priče Židova.

S obzirom na iznimno dobre reakcije koje smo primili tijekom i nakon izložbi Priče Roma, vjerujemo kako će i izložba Priče Židova ostvariti veliku vidljivost, te kroz promociju osobnih narativa otvoriti prostor za upoznavanje bogatstva židovske zajednice u Osijeku, ali isto tako otvoriti dijalog o još uvijek postojećim izazovima integracije, suočavanja s prošlošću i poštovanja različitosti u našem društvu.

Izložba Priče Židova realizirana je u suradnji sa Židovskom općinom iz Osijeka, uz podršku njezinih članica i članova, a tematizira opiranje nestajanju židovske zajednice u Osijeku, a članovi ove malobrojne zajednice kroz pričanje svojih osobnih priča koje su ih obilježile, ostavljaju svoj trag i poruku kako generacijama koje dolaze, tako i građanima grada Osijeka.

Izložba je konceptualno zamišljena kao obris zajednice u nestajanju, kao odgovor na tiho i postupno odumiranje živog sjećanja na vrijeme u kojemu je židovska zajednica bila jedan od potpornih stupova građanskog društva Osijeka i okolice. Sadržajno, obuhvaća 12 fotografija lokaliteta i građevina koje su izgradili ili svojim djelovanjem obilježili Židovi u prošlosti, 28 portreta današnjih članova i članica Židovske općine u Osijeku i zvučnu instalaciju satkanu od segmenata njihovih osobnih narativa.

Izložba Priče Židova u Kulturnom centru bit će postavljena od dana otvorenja 25.rujna 2020. do 16.listopada 2020. a posjete su moguće, radnim danima u terminu od 15 do 20 sati i subotom od 10 do 15 sati.

Ovim putem najavljujemo i da će Muzej osobnih priča biti otvoren od subote 26.rujna 2020., u zgradi Stare Pekare u osječkoj Tvrđi. (Trg Vatroslava Lisinskog 1, 2.kat). Muzej će biti otvoren za javnost svake subote od 10 do 15 sati, a preko tjedna će prema najavi biti organizirane vođene posjete – ističu u priopćenju.

MUZEJ OSOBNIH PRIČA prikuplja i čuva priče građana Osijeka, pripadnika dvadeset i dvije nacionalne manjine, ali čini i mnogo više, on priča priče života isprepletenih sjećanjima, tradicijom, ritualima i osobnim iskustvom, koje mijenjaju ne samo one koji pričaju o svojim značajnim trenucima nego utječu i na one koji ih slušaju, posjetitelje Muzeja. Izložba Priče Židova će zajedno s prethodno realiziranom izložbom Priče Roma, činiti prvi postav Muzeja.