Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Izložba Priče Roma dolazi u Galeriju Studentskog centra u Zagrebu

Fade In iz Zagreba i Romski resursni centar iz Darde s velikom radošću pozivaju sve na otvorenje izložbe PRIČE ROMA, koja će se održati 17. siječnja 2020. u 19.00 sati u Galeriji SC u Zagrebu, stoji u pozivu organizatora.

Tom prilikom predstavit će se izložba Priče Roma, jedan od rezultata projekta Muzej osobne povijesti Roma sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture, Umjetnost i kultura za mlade. Ujedno, najavit će se Muzej osobnih priča u Osijeku koji će biti otvoren u okviru projekta Štruca kulture sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture – Kultura u centru.

Izložba Priče Roma donosi 18 osobnih priča Roma i Romkinja, većinom pripadnika i pripadnica podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljenih u Slavoniji i Baranji. Premda međusobno različite, kao što se razlikuju osobnosti, iskustva i životi osoba koje ih pričaju, ove priče, okupljene u cjelinu, pružaju direktan uvid u suvremeni život i probleme zajednice, kojoj nositelji priča pripadaju.

Zadovoljstvo je i najaviti sljedeći korak, otvaranje Muzeja osobnih priča, proizašao iz partnerstva s Nansen Dialogue Centre, Croatia/Nansen dijalog centar, Hrvatska iz Osijeka te drugim partnerima i suradnicima iz Osijeka. Muzej osobnih priča djelovat će kao muzejsko-galerijski prostor u kojem će se na urban i suvremen način predstaviti osobne priče građana Osijeka, predstavnika nacionalnih manjina, koje u njemu žive.

Izložba Priče Roma bit će ujedno i prvi postav Muzeja osobnih priča koji će zaživjeti unutar Društveno-kulturnog centra Stara pekara, koji će nam ustupiti Grad Osijek. Muzej osobnih priča postavit će interkulturalnost kao osnovicu identiteta Osijeka i regije s tendencijom da postane prepoznatljiva lokacija na urbanoj i turističkoj mapi grada Osijeka.

Jedna je od glavnih zadaća ove izložbe, kroz osobne priče Roma različite dobi, podrijetla, i iskustva, doprinijeti razbijanju predrasuda i integraciji Roma u širu društvenu zajednicu. Njihove će priče biti prepoznate i kroz širi društveno-političko-socijalni kontekst našeg društva, koje se još uvijek teško nosi s izazovima integracije i poštivanja različitosti.