Hrvatska, Nekategorizirano

Đola održala središnju konferenciju projekta “Razvoj Društvenog centra i organizacija civilnog društva u Dardi”

Na slici: Tatjana Topalov, voditeljica projekta iz Udruge za ruralni turizam Đola. Foto: Ivana Milić, Udruga Djeca Dizajneri Darde

U dvorištu Društvenoga centra Darda u četvrtak, u četvrtak 26. svibnja 2022., održana je središnja konferencija projekta “Razvoj Društvenog centra i organizacija civilnog društva u Dardi”. Program središnje konferencije započeo je predstavljanjem projekta “Razvoj Društvenog centra i organizacija civilnoga društva u Dardi”, a nakon toga je uslijedilo predstavljanje organizacije provoditelja i partnerskih organizacija te prigodni domjenak.

Voditeljica projekta Tatjana Topalov otvorila je konferenciju, pozdravila sve nazočne i zahvalila na velikom odazivu. Nakon uvodnoga pozdrava uslijedilo je predstavljanje projekta Razvoj Društvenog centra i organizacija civilnoga društva u Dardi.

Nositelj projekta “Razvoj Društvenog centra i organizacija civilnoga društva u Dardi” je Udruga za ruralni turizam Đola, a projektni su partneri Općina Darda, Udruga Djeca Dizajneri Darde, Stolnoteniski klub „Darda“, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Darda“, Romski resursni centar i Udruga žena Općine Darda.

Ciljevi su projekta sljedeći:
1. Osposobiti članove udruga sudionika u projektu na uspješno administrativno i organizacijsko vođenje udruge.
2. Osmisliti i organizirati četiri javna događanja koja će se odvijati u Društvenome centru.
3. Potaknuti mlade na uključenje u osmišljavanju javnih manifestacija te probuditi svijest o važnosti volontiranja u zajednici.

Na slici: Valerija Gajvaronski iz Udruge žena Općina Darda. Foto Ivana Milić, Udruga Djeca Dizajneri Darde

Prema navedenim ciljevima, provedba projekta može se podijeliti na dva dijela. Prvi dio provedbe projekta sastoji se od edukacijskih aktivnosti kojima se članovi udruga sudionika (zaposlenici, volonteri) dodatno osposobljavaju odnosno usavršavaju za uspješnije administrativno i organizacijsko vođenje svojih organizacija. Drugi dio projekta odnosi se na opremanje i prilagodbu vanjskog zajedničkog prostora Društvenoga centra odnosno dvorišta, na popravke u zgradi samog Društvenog centra kao i na organizaciju javnih događanja u Društvenom centru.

Nakon izlaganja, voditeljica projekta pozvala je organizacije sudionice na predstavljanje vlastitih organizacija te njihove uloge u samom projektu. Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Darda predstavila je predsjednica organizacije Silvana Golubov-Kostolanović, a nakon toga su članice HKUD-a otpjevale dvije pjesme – Lolo moja, di si ti, željna sam te viditi i Al je lipo u šljiviku diko. Romski resursni centar Darda predstavila je projektna asistentica Elizabet Takač, Stolnoteniski klub Darda predsjednik Janoš Boni, Udrugu Djeca Dizajneri Darde predsjednica Ivana Milić i Udrugu žena Općine Darda predsjednica Valerija Gajvaronski. Udrugu za ruralni turizam Đola predstavili su predsjednica Udruge Bogdanka Ćudić Vilić te zaposlenici Udruge Mario Kuzman i Nikolina Baškarad.

Sve organizacije naglasile su važnost projekta za organizacije civilnoga društva na području Općine Darda te zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu u kojemu mogu dodatno usavršavati svoje zaposlenike i članove te doprinijeti razvoju Društvenoga centra Darda – zaključuje se u priopćenju udruge Đola.
Nakon predstavljanja organizacija sudionica u projektu, voditeljica projekta zahvalila je prisutnima na pozornosti te pozvala na druženje i zakusku, a predstavnici i zaposlenici organizacija napravili su zajedničku fotografiju.

Na slici: Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Darda – članice i predsjednica Silvana Golubov-Kostolanović. Foto Ivana Milić, Udruga Djeca Dizajneri Darde

…………………………………….

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.311.577,55 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, ugovorenog u sklopu Poziva „Prostori sudjelovanja –razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.