Hrvatska, Nekategorizirano

Završio je projekt Razvoj Društvenog centra i organizacija civilnoga društva u Dardi

Foto: Udruga Đola

U četvrtak 3. studenoga 2022. godine u Društvenome centru Darda održana je završna konferencija projekta Razvoj Društvenog centra i organizacija civilnoga društva u Dardi (UP.04.2.1.07.0123). Konferenciju je otvorio Voditelj ureda Udruge Đola Mario Kuzman koji je pozdravio sve nazočne te najavio predstavljanje projekta i njegovih rezultata, navodi u priopćenju Udruga za ruralni turizam Đola.
Voditeljica projekta Tatjana Topalov najprije je iznijela opće informacije o projektu te ciljeve projekta. Nositelj je projekta Udruga za ruralni turizam Đola, a projektni su partneri Općina Darda, Udruga djeca dizajneri Darde, Stolnoteniski klub „Darda“, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Darda“, Romski resursni centar i Udruga žena Općine Darda. Trajanje projekta je 24 mjeseca, vrijednost projekta iznosi 1.311.577,55 kn, a projekt je odobren u sklopu poziva “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice” u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Ciljevi su projekta osposobiti članove udruga sudionika u projektu na uspješno administrativno i organizacijsko vođenje udruge, osmisliti i organizirati četiri javna događanja koja će se odvijati u Društvenome centru, potaknuti mlade na uključenje u osmišljavanju javnih manifestacija te probuditi svijest o važnosti volontiranja u zajednici. Voditeljica projekta naglasila je da su svi ciljevi uspješno ispunjeni čemu svjedoče rezultati projekta – 13 ciklusa edukacija na kojima su članovi, volonteri i zaposlenici udruga usavršavali svoja znanja i vještine (PCM edukacija, Zakoni relevantni za OCD-ove, Digitalni marketing i sl.), adaptiran i uređen unutarnji i vanjski prostor Društvenoga centra Darda (obnovljeni i oslikani zidovi, popravci i zamjena dotrajale sanitarne opreme, postavljene sjenice i pozornica i ostalo) te održana četiri javna događanja: Druženje u dvorištu Društvenoga centra, Tehnički u DC-u, Turski dan u Dardi i Rezbarenje bundeva pod maskama. Osim projektom definiranih javnih događanja, održano je i 7 događanja u sklopu drugih projekata, a također su i partnerske organizacije u okviru svojih aktivnosti provodile događanja za širu javnost. Time su udruge pokazale kako je prostor Društvenoga centra postao prikladno mjesto za organiziranje raznih javnih aktivnosti, a sve to najbolje potvrđuje velik broj posjetitelja. Sve navedene rezultate voditeljica je projekta zaokružila konkretnim brojkama:
-7 organizacija civilnoga društva sudjelovalo u projektnim aktivnostima
-50 osoba (zaposlenika, članova, volontera udruga – korisnika prostora Društvenog centra) unaprijedilo svoja znanja i vještine vezano uz učinkovito upravljanje radom udruga
-15 volontera aktivno uključenih u provedbu projektnih aktivnosti
-više od 1.000 posjetitelja na 4 javna događanja u Društvenom centru
-održano dodatnih 7 javnih događanja (koja nisu uključena u aktivnosti ovog projekta) u novouređenom dvorištu Društvenoga centra u organizaciji korisnika prostora
-125 održanih projektnih aktivnosti
-13 ciklusa radionica – sa sveukupno 60 održanih predavanja.

Nakon predstavljanja rezultata projekta, voditeljica je projekta predala riječ projektnim partnerima. Predstavnik Općine Darda te predstavnici organizacija partnera izrazili su zadovoljstvo provedbom projekta i sudjelovanjem u aktivnostima te su naglasili da je projekt uspješno ispunio svoj glavni cilj – osnaživanje i razvoj zajednice te osnaživanje suradnje i umrežavanje partnerskih, ali i drugih organizacija koje djeluju na području općine Darda.
Na samom kraju završne konferencije,  voditeljica je projekta predstavila Priručnik za organizacije civilnoga društva kao još jedan rezultat projektnih aktivnosti. Priručnik sadrži proširene materijale s edukativnih aktivnosti odnosno sve informacije za uspješno i učinkovito financijsko, organizacijsko i administrativno upravljanje udrugom. Voditeljica je projekta zaključila konferenciju sa željom da se zajednički rad udruga nastavi s puno novih aktivnosti te je pozvala sve prisutne na druženje i domjenak.
Projekti kojima se usavršava i promiče rad organizacija civilnoga društva od iznimne su važnosti za poboljšanje kvalitete života zajednice ruralnih sredina.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.