EHO, Nekategorizirano, Rad udruga

Vrhunski rezultati u karateu, zahvaljujući EU projektu

Projekt “Sportsko rekreacijske aktivnosti Champion” u Rijeci je otvorio mogućnost za uključivanje djece i mladih da besplatno pohađaju treninge karatea.

Projekt provodi Karate klub “Champion” iz Rijeke, a odobren je u dvogodišnjem razdoblju sufinanciranja iz Europskog socijalnog fonda, zaključno do listopada 2020., na pozivu Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenost te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zjednicu kroz šport.

Od početka provedbe projekta u Karate klub u Rijeci uključilo se 31 dijete na treninge za djecu i mlade koji se odvijaju pod stručnim vodstvom proslavljenih hrvatskih reprezentativaca u karateu, među kojima je Petra Volf Žiković i Rene Pernuš, osvajači brojnih medalja i odličja.

Prema riječima voditelja projekta i trenera Dejana Aleksića, projekt je iznimno pridonio razvoju lokalne zajednice u kojoj Karate klub djeluje.

– Uključenjem djece iz obitelji sa troje i više djece te djece iz obitelji slabijeg imovinskog statusa i jednoroditeljskih obitelji, projekt je omogućio roditeljima da uključe svoje dijete u bavljenje sportom bez troškova što olakšava kućne financije, a i logistički aspekt dovođenja djece na treninge nije nikako zanemariv jer Klub dovozi i odvozi djecu kombijem kupljenih sredstvima projekta.

– Ti novi članovi koji su se u okviru ovog projekta uključili u projekt danas ostvaruju vrhunske rezultate u natjecateljskom dijelu karate sporta, a pojedince možemo uvrstiti u sam rezultatski vrh svojih dobnih kategorija u Hrvatskoj – objašnjava Aleksić.

Među njima je i Noa Guščić, u skupini mlađih kadetkinja, koja je u svojoj skupini na Opatija kupu u travnju 2019. godine osvojila prvo mjesto kao i prvo mjesto na Eurocupu Istre – zaključuje Aleksić.

Klub uz lokalna natjecanja i turnire prati kalendar Hrvatskog karate saveza kako bi se što bolje pripremili za Državno prvenstvo kao i kasnije kvalifikacije koje vode na Balkansko prvenstvo koje je najjači i najviše rangirani turnir u toj uzrasnoj skupini.

Na slici Noa Guščić, foto KK Champion

 

 

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“ proveden je u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, s ciljem povećanja dostupnost besplatnih športskih sadržaja i uključivanja djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti, osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju u sportske sadržaje.