EHO, Nekategorizirano, Rad udruga

Konjički klub Kolan iz Šibenika besplatnim terapijskim jahanjem pospješuje napredak djece i mladih u svojoj županiji

Konjički klub Kolan – udruga za aktivnosti i terapiju pomoću konja već drugu godinu provodi projekt “Na leđima konja” koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a odobren je na pozivu “Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport”.

Projektom ”Na leđima konja” u trajanju od 36 mjeseci Konjički klub Kolan omogućuje pristup i sudjelovanje u besplatnim športskim aktivnostima osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju sa područja Šibensko-kninske županije kako bi pospješili svoja osjetilna opažanja, tjelesnu svijest, motoričke sposobnosti te svoju socijalnu uključenost.

U projekt je od početka provedbe uključeno 20 djece i mladih. Najmlađi jahači uključili su se sa 5 godina, a za sada najstariji će ove godine navršiti 22 godine.

Korisnici prvenstveno vole druženje sa našim trenerima, volonterima a i ostalim korisnicima. Većina korisnika su ljubitelji životinja, te uživaju u njihovom društvu, kako kućnih ljubimaca tako i domaćih životinja koje imamo na farmi, pa sa zadovoljstvom sudjeluju u timarenju i hranjenju konja. Ovisno o dobi, svaki pojedinac ima drugačija postignuća i dobrobiti, nekima jahanje ima pozitivan utjecaj koji se odražava na njihovu svakodnevicu u školi ili vrtiću, a neki su samostalniji u obavljanju svakodnevnih aktivnosti – kaže Sara Hergešić, voditeljica projeka.

Kroz projekt smo uspješno nabavili puno zanimljivih i poučnih didaktičkih igračaka i materijala koje redovito koristimo u aktivnostima, u čemu korisnici uživaju. Trudimo se uvijek iznova kreirati i ponuditi različite igre i zadatke kako im aktivnosti ne bi bile monotone. Kod nekih korisnika vidi se i pomak u jačanju raznih skupina mišića te njihove fleksibilnosti i sigurnosti na konju. Stekli su dobre radne navike i redoviti su na terminima jahanja, te prate i slušaju trenere. Uz redovito sudjelovanje na aktivnostima projekta, također se uključuju u redovite aktivnosti kluba, pa tako i ovaj utorak za sve članove organiziramo maskenbal – dodaje Hergešić.

S dolaskom toplijeg vremena, plan je održati i prvo natjecanje u jahanju u kojem će sudjelovati naši članovi i korisnici projekta.

O dobrobitima terapijskog jahanja, prema riječima voditeljice projekta, Konjički klub će uskoro govoriti i na okruglom stolu „Važno je biti uključen“ na kojem će s lokalnim dionicima raspraviti načine i mjere za podizanje svijesti o važnosti uključivanja djece i mladih u različite sportsko – rekreacijske aktivnosti.